Svet

Kritični do napovedane gradnje judovskih naselij

STA
31. 10. 2013, 12.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

EU, ZDA in Združeni narodi so se kritično odzvali na izraelsko napoved gradnje 1500 novih judovskih domov v Vzhodnem Jeruzalemu. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je poudarila, da EU to odločitev Izraela "obžaluje".

Izraelski premier Benjamin Netanjahu in notranji minister Gideos Saar sta v sredo dosegla dogovor o gradnji 1500 novih judovskih domov v Vzhodnem Jeruzalemu. Palestinske oblasti so zato Izrael obtožile ogrožanja mirovnega procesa.

Ashtonova je v izjavi znova spomnila na stališče EU, da je gradnja judovskih naselij na zasedenih palestinskih ozemljih "nezakonita po mednarodnem pravu". EU je po njenem že večkrat pozvala Izrael, naj zaustavi vse tovrstne aktivnosti.

"EU obžaluje nedavne napovedi gradnje naselbin. Izogniti bi se morali kakršnim koli dejanjem, ki bi lahko ogrozila ali spodkopala pogajanja," je poudarila. Po njenem je za uspeh bližnjevzhodnih mirovnih pogovorov nujno "drzno in odločno vodstvo".

Do napovedi Izraela so kritične tudi ZDA. Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki je v sredo dejala, da ZDA gradnje naselij ne smatrajo za korak, ki bi ustvarjal "pozitivno okolje" za pogajanja med Izraelom in Palestinci. Tudi Psakijeva je spomnila, da ZDA nikoli v času pogovorov o t.i. rešitvi dveh držav niso odobravale gradnje naselbin.

Proti napovedani gradnji so v sredo protestirali tudi Združeni narodi. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon napovedane ukrepe obsoja, je poudaril njegov tiskovni predstavnik Martin Nesirky.

Poročevalec ZN Richard Falk, ki spremlja kršitve človekovih pravic Palestincev, pa je mednarodna podjetja posvaril pred sodelovanjem v gradbenem projektu. "Po mnenju mednarodne skupnosti so te naselbine nezakonite," je spomnil.