Slovenija

Ministrstvo pripravlja posvete o nadgradnji daljnovoda Beričevo - Divača

STA/M.J.
31. 10. 2013, 10.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi načrtovanja novih proizvodnih enot, širitve distribucijskega omrežja in posodobitve celotnega prenosnega omrežja bodo začeli posodabljati elektroenergetsko omrežje. V postopku priprave državnega prostorskega načrta za nadgradnjo daljnovoda Beričevo - Divača ministrstvo za infrastrukturo in prostor pripravlja številne posvete z občani.

Wikipedia

Prehod na višji napetostni nivo v celotnem prenosnem elektroenergetskem omrežju bo izveden postopoma, odsek Beričevo-Divača je prvi med njimi, so pojasnili na ministrstvu.

S prehodom iz 220- na 400-kilovoltni napetostni nivo se bodo povečale prenosne zmogljivosti elektroenergetskih povezav med proizvodnimi in potrošnimi območji znotraj države. Posodobitev prenosnih zmogljivosti omrežja omogoča tudi zagotavljanje dodatnih prenosnih zmogljivosti s sosednjimi elektroenergetskimi sistemi. 400-kilovoltni daljnovod lahko prenaša nekajkrat več električne energije, varovalni pas pa ostaja enako širok kot na 220-kilovoltnem daljnovodu, to je 40 metrov na vsako stran od osi daljnovoda.

V postopku priprave državnega prostorskega načrta bodo proučili dve varianti trase daljnovoda. S severno varianto bi obstoječi daljnovod na odseku Beričevo-Kleče-Divača nadomestili z novim dvosistemskim kV daljnovodom, po južni varianti pa bi zgradili dvosistemski daljnovod vzporedno z obstoječim 400-kilovoltnim daljnovodom na odseku Beričevo-Divača, obstoječi 220-kilovoltni daljnovod na odseku Beričevo-Kleče-Divača pa porušili.

V postopku priprave državnega prostorskega načrta bodo vključevali tudi javnost. Pred javno razgrnitvijo študije variant bodo zato izvedli 15 posvetov in raziskavo javnega mnenja s terenskim anketiranjem prebivalcev. Novembra in decembra bodo posvete pripravili v 15 občinah, po območju katerih potekata načrtovani varianti. Na posvetih bodo omogočili soočenje mnenj in predlogov lokalnih skupnosti glede načrtovanega daljnovoda.

Zbrane predloge bodo v nadaljnjem postopku načrtovanja obravnavali strokovnjaki s področja prostorskega načrtovanja, okoljskih presoj, elektroenergetike in ekonomije. Na ta način bodo mnenja in predlogi občanov lahko prispevali k optimalno umeščeni trasi v prostor in k njeni sprejemljivosti v lokalnem okolju, poudarjajo na ministrstvu.

Prva posveta bosta 5. novembra v Dolu pri Ljubljani in Domžalah.