Svet

Izbruh otroške paralize

Č.K. / STA
30. 10. 2013, 14.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj potrdila izbruh otroške paralize v Siriji, kjer so to bolezen nazadnje zaznali leta 1999.

Oliver Rosenbauer, predstavnik oddelka WHO za boj proti otroški paralizi, je včeraj povedal, da so laboratorijski testi pokazali prisotnost bolezni v desetih od 22 domnevnih primerov, ki so jih zaznali pred skoraj dvema tednoma. Pri vseh 22 obolelih otrocih so odkrili simptom, ki se pojavi pri različnih boleznih, tudi pri otroški paralizi.

Oblasti se trudijo, da bi cepile čim več otrok.

»Pri desetih primerih so odkrili virus otroške paralize. Preostalih 12 primerov še proučujejo,« je dejal Rosenbauer in dodal, da bodo rezultati testov znani v nekaj dneh. Primere bolezni so odkrili v provinci Deir al Zur na severovzhodu Sirije, vsi prizadeti otroci pa so mlajši od dveh let.

Za zdaj WHO še ni seznanjen z drugimi akutnimi primeri, so pa pozorni na simptome paralize v Siriji in sosednjih državah. Prejšnji teden, ko so čakali na rezultate testov, so sirske zdravstvene oblasti in humanitarne organizacije okrepile prizadevanja za cepljenje 2,4 milijona otrok proti otroški paralizi, ošpicam, mumpsu in rdečkam.