Svet

Odločitev za splav je pravica vsake ženske

Č.K.
30. 10. 2013, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zvezni sodnik Lee Yeakel je v ponedeljek v Austinu (Teksas) razveljavil del ostrega zakona proti splavu, ki so ga teksaški poslanci sprejeli poleti. ZDA postajajo versko ekstremistična država, kar dokazuje vrsta spornih zakonov, ki so jih sprejele in jih še sprejemajo določene zvezne države.

Zakon, ki je v Teksasu omejil pravico do splava, je na bojno črto poslal veliko žensk, ki se jim vmešavanje države v njihova življenja zdi nesprejemljivo. Tako so organizacije, ki zagovarjajo pravico do splava, vložile tožbo proti določilu, ki pravi, da lahko splav opravlja le zdravnik, ki ima dovoljenje za opravljanje dela v bolnišnici.

Zakon je povzročil množične demonstracije ogorčenih žensk.

Sodnik, ki ga je na položaj imenoval predsednik George Bush mlajši, je ugotovil, da to določilo hudo obremenjuje ženske, ki želijo opraviti splav. V ZDA je izjemno težavno najti zdravnika oz. bolnišnico, ki je pripravljena opraviti splav. Tam, kjer ni posebnih klinik za splave – in že te so po navadi tarča skrajnežev –, posege po bolnišnicah opravljajo gostujoči zdravniki. Vendar teksaške bolnišnice tem zdravnikom nočejo izdati dovoljenj.

Teksas je omejitve pravice do splava poskušal uvesti že junija, vendar je to preprečila državna senatorica, demokratka Wendy Davis, s 13 ur trajajočim govorom oziroma obstrukcijo. Sprejetja zakona ji ni uspelo preprečiti, vendar je postala dovolj znana, da lahko zdaj kandidira za guvernerko. Republikanci so ugotovili, da so morda razjezili dovolj žensk za politični preobrat, in so prišli na dan z novim volilnim zakonom.

Pobudniki zahtevajo ostrejšo ločitev države in cerkve.

 

Ta zahteva, da je ime volivca enako na osebnem dokumentu, kar je vozniško dovoljenje, in na dokumentu, s katerim se je registriral za volitve. Določilo je nesramen poskus zmanjšanja udeležbe žensk na volitvah, saj so ženske tiste, ki ob poroki spreminjajo priimek. Podobne zakone kot Teksas so sprejele tudi druge zvezne države, med njimi Alabama, Mississippi, Wisconsin in Kansas. Tudi tam so se znašli na sodišču. Teksaški zakon med drugim prepoveduje splav po 20. tednu nosečnosti in od oktobra 2014 tudi vse splave, ki ne bodo opravljeni v operacijskih dvoranah bolnišnic. Vse kaže, da bo teksaški zakon skupaj z drugimi na koncu pristal pred vrhovnim sodiščem ZDA.