Svet

Prisluškujejo tudi nemški kanclerki

STA
26. 10. 2013, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na pogovore visokih nemških vladnih predstavnikov z ameriškimi sogovorniki v Washingtonu bodo odpotovali tudi vodilni možje nemških obveščevalnih služb. Namen pogovorov je razjasniti navedbe o domnevnem ameriškem prisluškovanju evropskim voditeljem, tudi kanclerki Angeli Merkel.

V Nemčiji in po vsej Evropi je v sredo odjeknila novica, da naj bi ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) prisluškovala prenosnemu telefonu kanclerke Merkel, že dlje časa pa javnost razburjajo razkritja, da NSA nadzoruje komunikacije državljanov v številnih evropskih državah kot tudi po svetu.

Namestnik tiskovnega predstavnika kanclerke Georg Streiter je sicer že v petek dejal, da bodo "visoki predstavniki vlade" v kratkem odpotovali v ZDA, kjer se bodo na pogovorih sestali s predstavniki Bele hiše in NSA glede omenjenih navedb, pri čemer podrobnosti ni razkril.

Nemški mediji pa so, sklicujoč se na vire blizu obveščevalnim krogom, danes poročali, da bodo v delegaciji, ki naj bi v ZDA odpotovala prihodnji teden, tudi vodilni predstavniki nemških obveščevalnih služb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi tiskovna predstavnica ameriškega State Departmenta Jennifer Psaki je v petek potrdila, da bo nemška delegacija imela vrsto srečanj s predstavniki različnih ameriških oblasti, vendar o podrobnostih ni želela govoriti. Neznanka ostaja tudi, ali nemška delegacija v ZDA prihaja na uradno vabilo ameriških oblasti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik ZDA Barack Obama je Merklovi po spornem razkritju zagotovil, da ji ZDA ne prisluškujejo in ji tudi ne bodo. Ni pa povedal, ali so ji prisluškovali v preteklosti, kot to pričajo objavljeni dokumenti, do katerih je prišel nekdanji pogodbenik NSA Edward Snowden, ki se je pred pregonom ameriške vlade zatekel v Rusijo.

Domnevno prisluškovanje pogovorom Merklove naj bi potekalo iz prostorov ameriškega veleposlaništva v Berlinu, ki se nahaja le slab kilometer stran od kanclerkinega kabineta. Po poročanju nemškega Süddeutsche Zeitung, ki se sklicuje na dokumente Snowdna, namreč program vohunjenja po vsem svetu deluje na veleposlaništvih in konzulatih.

Kot je v petek še dejal Streiter, bodo tudi te navedbe del pogovorov z ameriško stranjo. Poleg tega je zavrnil kritike, da naj bi vlada podcenjevala obtožbe o vohunjenju NSA, in zatrdil, da jih je od vsega začetka jemlje zelo resno.