Svet

Ustreljena najstnica izdala avtobiografijo

STA / S.R.
8. 10. 2013, 12.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pakistanska najstnica Malala Jusufzaj, ki so jo talibani ustrelili v glavo zaradi njenega boja za pravico deklic do izobraževanja, je grozo tega dejanja opisala v avtobiografiji. Knjiga je izšla le nekaj dni pred razglasitvijo prejemnika letošnje Nobelove nagrade za mir, za katero je Malala med glavnimi kandidati.

Reuters
Malala je izdala avtobiografijo.

Soavtorica knjige z naslovom Jaz sem Malala: Dekle, ki se je zavzelo za izobraževanje in so ga talibani ustrelili, je britanska novinarka Christina Lamb. Zgodba sicer pripoveduje o grozi sedaj 16-letnice, ki jo je oboroženi napadalec ob vstopanju na šolski avtobus 9. oktobra 2012 ustrelil v glavo.

"Prijatelji so mi povedali, da je izstrelil tri strele, enega za drugim," piše Malala. "Do trenutka, ko smo prispeli v bolnišnico, so bili moji dolgi lasje in Monibino naročje polni krvi."

Knjiga opisuje življenje Malale pod vladavino talibanov v pakistanski dolini Svat. Tam je postala znana kot odločna zagovornica pravice deklic do izobrazbe. Kritična je bila do prepovedi izobraževanja za ženske in napadov na lokalne šole, potem ko so leta 2007 nadzor nad dolino prevzeli talibani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V knjigi je deklica opisala, kako je v mesecih pred napadom prejemala grožnje s smrtjo. "Ponoči sem počakala, da so vsi zaspali. Nato sem preverila vsaka vrata in okno." A hkrati najstnica dodaja, da je dejstvo, da je bila tarča, ni skrbelo. "Zdelo se mi je, da vsi vedo, da bodo nekega dne umrli. Zato bi morala početi, kar koli želim."

Knjiga je tudi polna hvale Malalinega očeta Ziaudina Jusafzaja, ki je odprl svojo šolo in tvegal življenje z nasprotovanjem talibanom. Malala tudi zavrača kritike, da jo je oče preveč gnal v kampanjo ali da jo je uporabil za sporočanje svojih idej, "kot da nimam lastne pameti".

Malalo so po streljanju zdravili v Veliki Britaniji, kjer sedaj tudi živi. V knjigi deklica opisuje tudi svoje domotožje in težko prilagajanje na življenje na Otoku. Pojasnjuje, kako je bila zgrožena, ko je prvič videla izzivalno oblečena dekleta, ki so se v Birminghamu ponoči šla zabavat, in začudenje ob pogledu na moške in ženske, ki se odprto družijo v kavarnah.

Knjiga jo opisuje kot tekmovalno šolarko, ki je rada najboljša v razredu. Je oboževalka kanadskega pop pevca Justina Bieberja in vampirske sage Somrak.

Sicer pa najstnica v knjigi večkrat omenja nekdanjo pakistansko premierko Benazir Buto, ki je zanjo herojka, ter jasno pove, da se nekega dne kljub nadaljevanju groženj želi vrniti v domovino in postati političarka. "Rešena sem bila z razlogom - da uporabim svoje življenje za pomoč ljudem," je zapisala.

Malala je ena od glavnih kandidatk za letošnjo Nobelovo nagrado za mir. Nagrajenca bodo sicer razglasili v petek.