Svet

Poslednja želja Jovanke Broz

Simon Rosc
28. 9. 2013, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Jovanka Broz se je zadnje tedne borila za življenje. Zdravstveno stanje se ji je občasno izboljšalo in nato spet poslabšalo. Glede na zadnje navedbe srbskih medijev je bilo stanje nekdanje jugoslovanske prve dame včeraj najslabše doslej, ko je padla v komo.

Wikipedia
Želi, da jo pokopljejo ob Titu, v Hiši cvetja.

Zdravstveno stanje Jovanke Broz, vdove nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita, se je naglo poslabšalo. Na urgentnem centru kliničnega centra v Beogradu so po pisanju medijev dejali, da se je Jovanka zadnje mesece bojevala s težavami s srcem in dihali. Priključili naj bi jo na aparat za dihanje, včeraj pa je padla celo v komo.

Jovanka je imela dokaj nesrečno otroštvo. Skupaj z bratom in sestrama je odraščala v kmečki družini. Zelo zgodaj ji je umrla mati in tako je večino otroštva preživela z mačeho, s katero se nista razumeli najbolje. Ker so bili srbskega rodu, so morali zbežati pred ustaškim režimom. Jovanka se je kmalu pridružila partizanskemu režimu in kot partizanka Mara takoj postala članica prve ženske partizanske čete.

Želi, da jo pokopljejo ob Titu, v Hiši cvetja.

Hitro je očarala Tita s svojo lepoto in postala njegova osebna tajnica. Kar osem let je čakala na poroko, ki se je naposled zgodila leta 1952. Točen datum in lokacija poroke sta še danes skrivnost, a dejstvo je, da je Jovanka od poroke dalje živela kot prava kraljica. Postala naj bi zelo ošabna in ukazovalna. Nekateri so menili, da je začela kazati državniške ambicije in celo spletkariti.

Njeni največji nasprotniki so o njej govorili, da je sovjetska vohunka, ki naj bi se, preden je prišla k Titu, šolala na moskovski obveščevalni akademiji. Posledično je tudi napetost med njo in Titom naraščala. Pripravljala naj bi tudi državniški udar in samovoljno postavljala najvišje državne funkcionarje. Po Titovi smrti naj bi se celo videla na položaju voditeljice države.

Prišlo je tako daleč, da je Tito leta 1974  ukazal, da se oblikuje posebna partijska komisija, ki bo preučila primer tovarišice Jovanke. Ta je razsodila, da je Tito paranoik, a so zaradi miru predlagali ločitev, ki se ni nikoli zgodila. Od takrat sta s Titom do njegove smrti leta 1980 komunicirala le enkrat letno, in sicer ob njenem rojstnem dnevu, ko ji je poslal izbrano cvetje. Tudi pozneje je Titova vdova burila duhove, pred kratkim je medijem dejala, da je bivši jugoslovanski notranji minister Stane Dolanc nacistični agent, ki je hotel prevzeti oblast.

Jovanka je nazadnje živela popolnoma obubožana in brez osebnih dokumentov, ki so ji jih leta 2009 vrnili. Pred dnevi je Jovanka izrazila svojo poslednjo željo. Želi, da jo pokopljejo ob Titu, v Hiši cvetja.

Wikipedia
Rada je skrbela za moževo podobo.
Wikipedia
Wikipedia
Partizanka Mara