Svet

Mrtvih že 68 ljudi

STA / S.R.
22. 9. 2013, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V nakupovalnem središču v kenijskem Nairobiju se danes nadaljuje drama s talci, potem ko so ga v soboto napadli pripadniki somalijske milice Šebab. Ti so ubili najmanj 59 ljudi, tudi nekaj tujih državljanov, okoli 200 je ranjenih. Napadalci naj bi zajeli talce, kenijske oblasti pa so na prizorišče napotile okrepljene sile.

Reuters
Drama se nadaljuje.

Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, sta med smrtnimi žrtvami dva francoska in dva kanadska državljana, eden od slednjih je diplomat. Med ranjenimi so tudi ameriški državljani, britansko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da so v nakupovalnem središču tudi britanski državljani.

Po najnovejših podatkih kenijskega notranjega ministrstva je smrtnih žrtev najmanj 59, ranjenih pa okoli 200. Med žrtvami so tudi otroci. Oblasti so sporočile, da je bil ubit tudi ugledni pesnik in nekdanji predstavnik Gane pri Združenih narodih, 78-letni Kofi Awoonor.

Iz nakupovalnega središča je bilo davi, več kot 20 ur po začetku napada, slišati novo silovito streljanje, nato pa so iz poslopja evakuirali dva ranjena kenijska vojaka.

Notranji minister Joseph Ole Lenku je povedal, da je v nakupovalnem središču še od 10 do 15 napadalcev, pa tudi "nekaj nedolžnih ljudi, zato je operacija zelo občutljiva". Po navedbah nekaterih medijev naj bi bilo v poslopju okoli 30 talcev.

Reuters


Eden od preživelih je povedal, da so napadalci najprej vrgli ročno granato, nato pa nakupovalcem kazali besedilo v arabščini. "Če si ga znal prebrati, si bil rešen, sicer so te ustrelili," je dejal za nemško tiskovno agencijo dpa.

Kenijsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so zgornja nadstropja poslopja doslej že preiskali in zavarovali. Napadalci so trenutno v pritličju ali kletnih prostorih, zadržujejo pa neznano število talcev, in sicer na več lokacijah v poslopju.

Odgovornost za napad je prevzela somalijska milica Šebab, ki je sporočila, da gre za povračilo za kenijsko vojaško posredovanje v Somaliji. Kenijske enote sodelujejo v enotah Afriške unije v posredovanju proti somalskim islamistom.

Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta, ki je povedal, da so bili v napadu ubiti tudi člani njegove družine, je v televizijskem nagovoru dejal, da bodo napadalce kaznovali "za ta strahopetni zločin". Somalijski predsednik Hasan Šejk Mohamed pa je izrazil solidarnost s Kenijci. Ob tem je dejal, da Somalijci še predobro poznajo ceno takšnega nasilja.
Reuters

Napad je danes soglasno in "najostreje" obsodil tudi Varnostni svet ZN. Vseh 15 članic VS je obsodilo "vse oblike terorja" in napovedalo boj proti vsem oblikam terorizma. Ameriški državni sekretar John Kerry je v obsodbi napada dejal, da "je teroristični pokol toliko nedolžnih žrtev srce parajoč dokaz, da v našem svetu obstaja nepopisno zlo, ki lahko v trenutku uniči življenje".

ZDA pričakujejo, da bodo "storilci tega dejanja pripeljani pred roko pravice", pri čemer so kenijski vladi ponudili vso pomoč. Britanski zunanji minister William Hague, ki je dejal, da je šlo za "posebej zloben, strahopeten in brutalen napad", je sporočil, da se je zaradi dogajanja sešel vladni odbor za izredne razmere. Poleg tega je London na pomoč konuzularnemu osebju v Nairobiju poslali posebno diplomatsko skupino za odzivanje.

Nakupovalni center Westgate v Nairobiju, ki je sicer v izraelski lasti, je vrata odprl leta 2007. Gre za priljubljeno središče bogatejših Kenijcev in tujcev, ki živijo in delajo v okolici. Med slednjimi so tudi uslužbenci Združenih narodov.