Svet

Perpektivni poklic: pilot brezpilotnega letala

J.P.
21. 9. 2013, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vse več ameriških univerz ponuja študijske programe za študente, ki si želijo upravljati z vojaško tehnologijo prihodnosti: droni.

Upravljanje z brezpilotnimi letali je v svetu z naraščajočim nadzorom in vedno manj zaposlitvenimi možnostmi pametna karierna izbira. Univerze udeležencem teh programov obljubljajo zaposlitev takoj po zaključku študija, ko se bo dobršen del njihovih prijateljev najverjetneje selil domov k staršem.

Droni polnijo naslovnice z udejstvovanjem v vojaških misijah v Jemnu in na območjih med Afganistanom in Pakistanom, vsake toliko pa javnost razburka novica o pobojih civilistov. A privržencev tovrstne tehnologije ne gre iskati le med možmi v kamuflažnih oblačilih, saj postaja vse bolj priljubljena pri policistih, ki nadzorujejo mednarodne meje; okoljevarstvenikih, ki proučujejo širine oceanov; in pri meteorologih na lovu za vzorci v ozadju delovanja hurikanov.

Perspektivna kariera

 

Ena prvih univerz v Združenih državah Amerike, ki nudi tovrstno izobrazbo, je floridska univerza Embry-Riddle. Študentje, ki bodo zaključili šestmesečni študij, se lahko nadejajo zaposlitev z letnimi plačami od 110.000 evrov naprej. Strokovnjaki napovedujejo, da bo industrija brezpilotnih letal v naslednjih petnajstih letih v Združenih državah Amerike ustvarila več kot 23.000 novih delovnih mest. Prave eksplozije pa se nadejajo, ko bo kongres odobril lete zasebnih dronov znotraj ameriških meja.