Slovenija

V Stični se je zbralo okoli 6000 mladih

STA / S.R.
21. 9. 2013, 12.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na tradicionalnem katoliškem festivalu Stična mladih se je zbralo že okoli 6000 udeležencev, do vrhunca prireditve, popoldanske svete maše, pa jih pričakujejo še več, je za STA pojasnila predstavnica organizatorjev Mateja Rihter. Letošnje geslo festivala je Pojdite in naredite vse narode za moje učence.

Sticna.si
V Stični se je tudi letos zbralo več tisoč mladih.

Mladi so na prireditev pri cistercijanskem samostanu prišli s posebej organiziranimi župnijskimi in dekanijskimi avtobusi, iz Ljubljane je pripeljal posebni vlak, okoli 50 mladih pa se je že sinoči prispelo v Stično peš iz Litije, od koder so skavti organizirali romanje.

Program, ki poteka ločeno za dijake in študente, sicer poteka po načrtih, krasijo pa ga različne precej dobro obiskane delavnice, nogometni turnir, tržnica mladinskih organizacij, osrednji dogodek pa bo popoldanska sveta maša, je navedla Rihterjeva.

Že dopoldne so sicer pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili posebno izjavo ob letošnjem festivalu. Kot so zapisali, se Stična mladih "uči poslušati drug drugega in Boga", s čimer mladi postanejo bolj odprti za ustvarjalne in dobre rešitve, ki bogatijo življenja vsem ljudem in prinašajo upanje celotni družbi.

Stična mladih verjame tudi v obdarovanost vsakega mladega človeka v dobro vseh, pri tem pa poudarjajo predanost sodelovanju, prilagajanju in iskanju prostora za vsakega, ter gradijo "skupnost, ki je edinost v različnosti".

Organizatorji izpostavljajo še osebno vero v Kristusa. Pri tem vera mladim "odpira oči, da vsakega prepoznavamo kot brata ali sestro".

Letošnje geslo festivala "Pojdite in naredite vse narode za moje učence" je povezano z letošnjim svetovnim dnevom mladih, ki se je poleti odvijal v brazilskem Riu de Janeiru.

Pred zaključnim koncertom bodo na samostanskem dvorišču pripravili skupno mašo, ki jo bo vodil novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije Andrej Glavan, ki tudi predseduje Slovenski škofovski konferenci, med mašo pa bo pridigal ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Festival pripravljajo mladi za mlade, projekt pa vodi Društvo SKAM - Skupnost katoliške mladine, ki udeležence poziva k prostovoljnemu prispevku za organizacijo festivala v višini pet evrov. Petino zbranih sredstev bodo namenili za dobrodelno akcijo, ki jo pripravljajo. O tem, komu bodo šla sredstva, pa bodo lahko odločali udeleženci sami - letos namreč izbirajo med Družinskim centrom Sveta Gora, oskrbo otrok s hrano v centru Akamasoa na Madagaskarju in projektom Botrstvo v Sloveniji.