Svet

Že druga tropska nevihta v 24 urah

STA/M.J.
16. 9. 2013, 17.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vzhodno obalo Mehike je danes dosegel orkan Ingrid, ki pa je medtem že oslabel v tropsko nevihto. Novo deževje je državo zajelo le dan potem, ko je po njeni zahodni strani pustošila tropska nevihta Manuel. Umrlo je najmanj 21 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Ingrid je kopno dosegla danes zjutraj po lokalnem času blizu kraja La Pesca v mehiški državi Tamaulipas. S sabo je po navedbah ameriškega centra za orkane (NHC) prinesla veter, ki piha s sunki do 100 kilometrov na uro, in močno deževje. Ob nadaljevanju poti globlje v notranjost Mehike naj bi še naprej slabela.

Mehika je tako danes ujeta med dve tropski nevihti - na zahodni strani pustoši Manuel, na vzhodni pa Ingrid. Državo sta v razponu 24 ur dve nevihti nazadnje dosegli leta 1958.



Na moči je ponoči izgubljala tudi nevihta Manuel, potem ko je v znanem letovišču Acapulco povzročila velike poplave. Voda je ponekod segala meter visoko in je odnašala avtomobile, prebivalce pa prisilila, da so si poiskali zatočišče na strehah. Po navedbah oblasti je reševanje težavno, ker so narasle vode prinesle na plan krokodile.

Najmanj 11 od 21 smrtnih žrtev Manuela so zabeležili prav v Acapulcu, vključno a šestčlansko družino, katere dom je zasul plaz. Še pet ljudi je umrlo, ko se je v mestu zrušil zid.

Zaprto je mednarodno letališče v mestu, zaradi plazov in poplav v jugozahodni državi Guerrero pa tudi avtocesta, ki povezuje Acapulco in Ciudad de Mexico. Oblasti upajo, da bodo lahko še danes oba spet odprli.