Svet

Je res star 160 let?

S.R.
11. 9. 2013, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kdorkoli prvič uzre kmeta po imenu Dhaqabo Ebba iz Etiopije se bo strinjal, da je moški zelo star. A kako star je v resnici je povsem stvar debate.

YouTube
Dhaqabo Ebba trdi, da je star kar 160 let.

Ebba namreč trdi, da je star neverjetnih 160 let, čeprav nima rojstnega lista, da bi to dokazal. Svojo zgodbo je Ebba razkril za televizijo Oromiya TV. Novinarja Mohammad Ademo je s svojimi natančnimi poročili o zgodovini Etiopije tako prepričal, da je zares verjel, da je star 160 let.

Ebba se tako celo spomni italijanskega napada na Etiopijo iz leta 1895. V kolikor bi kmetovo starost lahko tudi potrdili, bi Ebba postal daleč najstarejši človek v zgodovini. Dosedanji rekord najstarejšega človeka sicer drži Francozinja Jeanne Calment, ki je umrla pri 122-ih letih.

Guinnessova knjiga rekordov kot najstarejšo še živečo osebo trenutno beleži 114-letno Japonko Misao Okawa. Obstaja pa kar nekaj ljudi, ki so morda še starejši. Prejšnji mesec je na dan prišla zgodba o Carmelu Floresu Moralesu iz Bolivie, ki je trdil, da je star 123 let. To naj bi potrjevale tudi uradne listine, v katerih je zabeležen 16. julij 1890.  A Morales nikdar ni vložil peticije za Guinnessovo knjigo rekordov, poleg tega pa je njegov datum rojstva osnovan le na krstnem datumu, torej ne gre za uradni rojstni list.

 

Ebba je po drugi strani rastel v okolju, kjer se podatki prenašajo le ustno in iz roda v rod, zato o njegovem rojstvu ni sledi v uradnih datotekah. Za nameček nihče ni dovolj star, da bi potrdil njegovo starost. Vsi njegovi vrstniki so pač že zdavnaj umrli. Najstarejši človek ali ne, Ebba se še vedno lahko veseli dejstva, da ima še vedno več zob kot njegov najstarejši sin.