Svet

Hrvaška pričakuje potres stoletja

Črt Kaker
30. 8. 2013, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaška s strahom pričakuje potres stoletja. Hrvaško prestolnico in okolico zadnje dni trese. Se moramo bati tudi mi? Je naša nuklearka varna?

www.ictj.org

Zadnje dni Hrvaško prestolnico strašijo rahli potresni sunki. »Čemur smo priča v zadnjih dneh, je pojačana potresna aktivnost, kar samo po sebi ne pomeni večje grožnje. Lahko pa se zgodi, da pride tudi do močnejšega potresa, a panika je trenutno odveč,« je povedal hrvaški seizmolog Kuk. Čemur smo v zadnjih dneh priča, je je nekaj povsem normalnega, je še dodal seizmolog.

Spomnimo, Zagreb je v zadnjih dneh prizadelo skoraj 10 potresnih sunkov, najmočnejši z jakostjo 3,5 stopnje po Richterjevi lestvici. Dogajanje pa je skrb vzbujajoče tudi za Slovenijo. Tik ob hrvaški meji leži tudi naša edina jedrska elektrarna. Smo lahko tudi v Sloveniji priča katastrofi, kakršna se je zgodila v japonski Fukušimi?

Dejstvo je, da nuklearka stoji na ozemlju s povečano seizmološko dejavnostjo, a po besedah strokovnjakov naj bi bila naša nuklearka povsem varna. Po navedbah strokovnjakov je nuklearka v Krškem tako zasnovana, da lahko zdrži hud potres, kakršen se zgodi enkrat na 10.000 let. Lahko smo torej povsem pomirjeni.