Zanimivosti

Mladenič iz Antilov zabodel dva Slovenca

R.M.
30. 8. 2013, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

26-letni Emerito Almonte Almonte iz Puerto Plata v Dominikanski republiki se pred ljubljanskim okrožnim sodiščem zagovarja zaradi dveh poskusov uboja, za kar mu grozi dvakrat od pet do petnajst let zapora.

Arhiv Svet24

Do obračuna je prišlo 26. marca, okrog 23.30, pred barom Pri Jurčku v Depali vasi. Almonte je po obtožbi večkrat zabodel 24-letnega Luko Vodeba in pet let mlajšega Jakoba Flisa, z namenom, da jima vzame življenje. Vodeba je Almonte porezal po levi strani prsnega koša in trebuha, Flisa pa po desni nogi, spodnjem delu hrbta, medenici, zadnjici in penisu. Vodeba je rešila hitra zdravstvena oskrba, Flisu pa je premoženje, morda celo življenje, rešil telefon, ki ga je imel v žepu.

Mladenič z Antilov pravi, da ni psihopat, da bi kar tako napadel dve osebi. Zatrdil je, da se je z nožem, ki je v Dominikanski republiki menda obvezna oprema, le branil pred napadalci s skrajnimi nazori.

Ko je Almonte z družbo zaključil popivanje in je že stopal proti avtomobilu prijatelja, naj bi ga Vodeb pred lokalom nenadoma odrinil in mu v angleščini zabrusil 'prekleti črnec'. Za Vodebom naj bi se ga lotil še Flis z brco v medenico, zato je obdolženi prijel za nož in po lastnih besedah začel nenadzorovano mahati proti napadalcema. V tistem trenutku pa je Almonte po lastni izpovedi od neznanca dobil še tretji udarec v zatilje.

Flis in Vodeb sta včeraj, zaslišana kot priči in oškodovanca, postregla z nekoliko drugačno zgodbo.

Flis pravi, da je pred lokalom s prijateljem kadil in razvijal razpravo o ribolovu, ko se je nenadoma pojavil Almonte, misleč, da se prerekata. Ko sta mu pojasnila, da je vse v redu, naj bi Almonte odšel in se po pol minute vrnil ter začel besno mahati z nožem. Flis je po lastnih besedah dvignil roke kvišku, da bi pokazal, da nima slabih namenov, a je nenadoma začutil mravljince po telesu, zameglilo se mu je pred očmi, nato pa je izgubil zavest. Tudi Vodeb je po lastni izjavi kadil pred lokalom, ko je videl, da obdolženi rine v Flisa in njegove prijatelja, zato jima je priskočil na pomoč. Kmalu nato je začutil vbod in videl, da krvavi. Flis in Vodeb sta zanikala, da bi obtoženega napadla ali žalila. Oba sta tudi zanikala, da bi bila člana skinheadov, je pa Flis dejal, da ima nekaj prijateljev, ki so člani te organizacije.

Kaj se je res dogajalo kritičnega večera pred lokalom, bo sodnica Jasmina Javnornik razčiščevala s pomočjo številnih prič. Dejstvo pa je, da so bili vsi vpleteni precej okajeni. Almonte pravi, da je kritičnega večera spil štiri, pet vrčkov piva, Vodebu so v bolnišnici namerili 1,3 promila alkohola v krvi, Flisu pa 0,9 promila. Almonte je po obračunu odšel, nato pa se je sam javil policiji. Se nadaljuje ...