Svet

Župan naročil velik avto, ker se ne more stlačiti v majhnega

STA / S.R.
29. 8. 2013, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Župana Varaždina in Umaga, Goran Habuš in Vili Bassanese, očitno ne moreta brez velikih službenih avtomobilov, zato sta objavila razpis za nakup vozila z najmanj 245 konjskimi močmi. Habuš je pojasnil, da velik avtomobil potrebuje, ker se ne more stlačiti v manjšega in ker se boji letenja.

Reuters

"Imam več kot 100 kilogramov in sem visok 196 centimetrov, zato se ne morem stlačiti v majhen avtomobil," je pojasnil Habuš za današnji Jutarnji list. V razpisu so navedli, da mora imeti nov avto bencinski motor z najmanj 3000 kubičnimi centimetri, štirikolesni pogon, samodejni menjalnik in najmanj 260 konjskih moči. Iz mestne blagajne so zanj pripravljeni odšteti 390.000 kun (52.000 evrov).

Habuš sicer poudarja, da bo nov službeni avtomobil cenejši, saj ga bodo kupili na lizing - za razliko od dosedanjega audija A6, za katerega so mesečno plačevali okoli tisoč evrov, in to brez stroškov vzdrževanja. Poudarja še, da pogosto potuje in potrebuje dober avtomobil, še posebej ker se boji letenja.

Varaždinski župan je bil sicer lani sedem mesecev brez vozniškega dovoljenja, ker je povzročil lažjo prometno nesrečo v vinjenem stanju. To se je zgodilo konec leta 2011, le nekaj dni potem ko je prevzel položaj varaždinskega župana. Takrat je vozil službenega audija, namerili pa so mu slabih 1,6 promila alkohola.

Umaški župan Bassanese medtem ni bil dosegljiv za novinarje, da bi jim pojasnil zahteve iz svojega razpisa. V njem med drugim piše, da mora biti avtomobil črne kovinske barve, imeti bencinski motor in najmanj 245 konjskih moči ter štirikolesni pogon in samodejni menjalnik. Iz umaške mestne blagajne bodo za to namenili 350.000 kun ali slabih 50.000 evrov.

Glede na v razpisih zahtevane specifikacije Jutarnji list ocenjuje, da bi se župana dveh bogatejših hrvaških mest očitno rada vozila v avtomobilih, kot so audi A8, mercedes razreda E ali jaguar XF. A predvidena sredstva iz mestnih blagajn bodo zadostovala zgolj za opel insignio turbo, sklene časnik.