Svet

Vojska pripravlja načrt za posredovanje v Siriji

STA / S.R.
27. 8. 2013, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanska vojska pripravlja načrt za vojaško posredovanje v Siriji, je danes sporočil tiskovni predstavnik premiera Davida Camerona. Dodal je, da odločitev, kakšen bo odgovor na nedavni napad s kemičnim orožjem v Siriji, še ni bila sprejeta.

Reuters

Cameron se bo danes tudi odločil, ali bo poklical poslance s poletnih počitnic na izredno sejo o morebitni vojaški intervenciji v Siriji po nedavnem napadu s kemičnim orožjem v bližini Damaska. "Z našimi mednarodnimi partnerji še naprej razpravljamo, kakšen bi bil pravi odgovor, kot del tega pa pripravljamo rezervni načrt za oborožene sile," je pojasnil tiskovni predstavnik.

V jordanskem Amanu se je medtem končal dvodnevni sestanek visokih vojaških predstavnikov nekaterih zahodnih in muslimanskih držav, na katerem so razpravljali o Siriji. Po navedbah neimenovanega predstavnika jordanske vojske so na sestanku dosegli "konsenz" glede morebitnega vojaškega posredovanju v Siriji.

"Če bo mednarodna skupnost prisiljena posredovati v Siriji, bi bili omejeni raketni napadi najodgovornejši in najbolj vzdržen odgovor," je pojasnil.

Vojaški poveljniki iz desetih držav - ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije, Nemčije, Kanade, Savdske Arabije, Katarja, Turčije in Jordanije - niso določili časovnice za napade - kakršnokoli vojaško posredovanje morajo odobriti nacionalni voditelji - a so se strinjali, da bi lahko vojaško akcijo pripravili že ta teden.

Poleg raketnih napadov so bili na dnevnem redu tudi morebitni zračni napadi, namenjeni prizemljitvi sirskih letalskih sil, in uvedba območja prepovedi poletov.

Po navedbah diplomatskih virov so bili udeleženci razdeljeni glede obsega vojaškega odgovora, pri čemer sta ZDA in Savdska Arabija zagovarjali omejene raketne napade, Velika Britanija in Francija pa obsežnejše posredovanje. Na koncu so dosegli dogovor, da bi bila najprimernejša serija napadov z vodenimi raketami z morja ali iz zraka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.