Svet

Posredovanje v Siriji bi imelo ''katastrofične posledice''

STA / S.R.
27. 8. 2013, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Rusija je danes opozorila, da bi imelo vojaško posredovanje v Siriji "katastrofične posledice" za regijo, zato je pozvala mednarodno skupnost k "razsodnosti". Podobnega mnenja je tudi Iran, ki opozarja, da bi v primeru mednarodnega posredovanja konflikt lahko zajel celotno regijo.

Reuters

"Poskusi, da bi se zaobšlo Varnostni svet ZN ter ustvarilo umetne in neutemeljene izgovore za vojaško posredovanje v regiji, prinašajo novo trpljenje Siriji in katastrofalne posledice za druge države Bližnjega vzhoda in Severne Afrike," v sporočilu za javnost opozarja rusko zunanje ministrstvo.

"Pozivamo naše ameriške partnerje in vse člane svetovne skupnosti, naj pokažejo razsodnost in strogo izpolnjevanje mednarodnega prava, zlasti temeljna načela ustanovne listine ZN," je poudaril tiskovni predstavnik Aleksander Lukaševič.

Lukaševič je komentiral tudi ameriško odpoved načrtovanega srečanja z ruskimi predstavniki, na katerem naj bi razpravljali o pripravi mirovne konference o Siriji. Dogodek, na katerem naj bi za skupno mizo sedli tako predstavniki režima v Damasku kot uporniki, je bil že večkrat preložen.

"Odločitev ZDA, da preložijo sestanke v Haagu, pošilja opoziciji ravno nasproten signal in spodbuja njeno nepopustljivost, medtem ko čakajo na posredovanje od zunaj," je poudaril Lukaševič. Po njegovih besedah je sklic mirovne konference zdaj "najnujnejša naloga", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Uradni Teheran pa je danes opozoril, da bi morebitno posredovanje v Siriji pahnilo v kaos celotno regijo. "Bližnji vzhod je že tako dovolj zapleten in ne potrebuje dodatnih napetosti," je izjavil tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Abas Aragči. Zahodno vojaško posredovanje v Siriji bi po njegovih besedah sprožilo nenadzorovan kaos v celotni regiji, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Zahodne države na želu z ZDA po nedavnem napadu s kemičnim orožjem, za katerega so okrivile režim predsednika Bašarja al Asada, vse glasneje razmišljajo o vojaškem posredovanju v Siriji.