Zanimivosti

Sodbe so padle

Gabrijel Toplak
27. 8. 2013, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Operativno komunikacijskem centru Policijske uprave Maribor so včeraj ob 10.36 prejeli obvestilo neznanega moškega, da bo ob 10.50 uri razstrelil vsa sodišča. Šlo je za lažni preplah, sodbe pa so bile kljub temu izrečene.

Gabrijel Toplak

Sodna ulica v Mariboru, ki si jo med drugim delita okrožno in vrhovno sodišče, je bila včeraj nekaj pred poldnevom prazna kot že dolgo ne. Razlog: grožnja neznanca o razstrelitvi mariborskih sodišč in prepovedano gibanje s strani policije.

Policisti so nemudoma zavarovali poslopja vseh sodišč v Mariboru in njihovo okolico. Po odločitvi predsednikov sodišč so vse prostore tudi izpraznili in protibombno pregledali, vendar eksplozivnih ali drugih sumljivih predmetov niso našli. Policisti bodo neznanega storilca, ki je klical na policijo, kazensko ovadili.

Vse to dogajanje pa ni ustavilo mariborskih sodnikov. Senat mariborskega okrožnega sodišča je včeraj izrekel obsodilni sodbi zoper dva od obtoženih zaradi nedovoljenega dajanja in prejemanja daril pri posredovanju tujih delavcev za Teš 6. Zastopnik poljskega podjetja Remak Marek A. Konfisz in Aleš Pangerc sta bila obsojena na vsak po leto dni zapora, medtem ko Hildo Tovšak sojenje v tej zadevi še čaka.

»Že tako imamo na tem koncu Slovenije največ umorov, zato ne vem, zakaj ne bi izstopali še v grožnjah z bombnimi napadi.«

Konfisz in Pangerc sta krivdo, da sta nedovoljeno prejela oziroma dajala darila pri gospodarskem poslovanju, priznala že na petkovem predobravnalnem naroku. Oba sta bila z dvodnevno prekinitvijo v priporu že od konca letošnjega februarja, sodišče pa jima je pripor odpravilo. Tako Konfisz, ki je v sklepnih besedah dejanje obžaloval in obljubil, da bo v Sloveniji odslužil naloženo delo, kot Pangerc, sta zaprosila za nižje kazni, a je sodišče, ki je sicer upoštevalo nekatere njune olajševalne okoliščine in na koncu vseeno prikimalo tožilstvu.

»To kar smo še pred leti gledali samo v filmih, je sedaj postala resničnost.«

Ko sta obsojena zapuščala prostore mariborskega sodišča sta bila zelo redkobesedna. Na vprašanje, ali sta pričakovala takšno sodbo, nista odgovorila skoraj ničesar, je pa bila toliko bolj zgovornejše mlajše dekle, ki se je po njiju pripeljala z razkošnim porsche cayennom in madžarskimi registrskimi tablicami. „Pustite ju pri miru. Dajte jima vsaj malo dostojanstva,“ so bile med drugim besede, s katerimi je odganjala novinarje.