Svet

Inšpektorji ZN le obiskali prizorišče domnevne uporabe kemičnega orožja

STA / S.R.
26. 8. 2013, 16.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Inšpektorji Združenih narodov so danes obiskali območje blizu sirske prestolnice Damask, kjer naj bi bilo uporabljeno kemično orožje, da bi pričeli z izvedbo preiskave, v okviru katere so se srečali z zdravniki in pregledali preživele žrtve, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili aktivisti.

Reuters

"Inšpektorjem je uspelo doseči mesto Moadamijet al Šam, obiskali pa so center rdečega polmeseca, kjer so se srečali z zdravniki," je povedal Abu Nadim, aktivist iz province Damask.

Abu Nadim je za AFP povedal, da so inšpektorji nosili čelade in neprebojne jopiče, spremljala pa jih je njihova lastna varnostna ekipa.

Na spletu objavljeni video posnetki kažejo, kako se inšpektorji pogovarjajo z zdravniki in pregledujejo paciente oziroma preživele žrtve domnevnega napada s kemičnim orožjem. Strokovnjaki naj bi danes in v torek za testiranje v laboratoriju s petih lokacij vzeli vzorce zemlje, krvi, urina in tkiv žrtev. Po poročanju AFP so se inšpektorji medtem že vrnili v Damask.

Inšpekcijska misija ZN naj bi v naslednjih dneh ugotovila, ali je dejansko prišlo do napadov s kemičnim orožjem, še posebej v predmestju Damaska. Po navedbah sirske opozicije je kemično orožje uporabil režim Bašarja al Asada, v napadu pa je bilo ubitih več kot 1300 ljudi.

V nedeljo je sirska vlada prižgala zeleno luč za skupino inšpektorjev ZN, da obiščejo območja Vzhodne Gute in Moademijeta al Šama na obrobju sirske prestolnice in izvedejo preiskavo o domnevni uporabi kemičnega orožja. A strokovnjaki ZN ne bodo ugotavljali, kdo je te napade izvedel. Obe strani pa odgovornost za uporabo živčnega plina obtožujeta druga drugo.

Inšpektorji ZN so bili sicer danes na poti do prizorišča preiskav tarča napada ostrostrelcev. Ranjenih po navedbah ZN ni bilo. Sirska opozicije je za ostrostrelski napad že okrivila režim.

Medtem se na sirski režim Bašarja al Asada večajo pritiski mednarodne skupnosti, nekatere zahodne države pa že resno premišljujejo o morebitnem vojaškem posredovanju v Siriji.