Svet

Inšpektorji ZN v Siriji tarča napada ostrostrelcev

STA/M.J.
26. 8. 2013, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Inšpektorji ZN, ki naj bi danes na obrobju Damaska preiskali navedbe o napadu s kemičnim orožjem, so bili tarča napada ostrostrelcev, je sporočil tiskovni predstavnik ZN v New Yorku. Zaradi napada so prekinili poskus preiskave obtožbe, da je sirska vojska minulo sredo na območju izvedla napad, v katerem naj bi umrlo več sto ljudi.

Reuters

"Prvo vozilo ekipe za preiskavo navedb o kemičnem orožju je bilo tarča več namernih strelov neznanih ostrostrelcev," je sporočil tiskovni predstavnik ZN Martin Nesirky. Morebitnih ranjenih v napadu ni navedel, udeleženci preiskave naj bi bili na varnem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

20-članska ekipa inšpektorjev je v Siriji od 18. avgusta, da bi preiskala navedbe o treh domnevnih predhodnih napadih s kemičnim orožjem.

Sirski režim jim je v nedeljo dovolil tudi preiskavo območja v bližini Damaska, kjer naj bi sirska vojska po trditvah opozicije minulo sredo izvedla napad s kemičnim orožjem z več sto žrtvami. Režim obtožbe ostro zanika in za napad krivi upornike.

Strokovnjaki naj bi danes in v torek za testiranje v laboratoriju s petih lokacij vzeli vzorce zemlje, krvi, urina in tkiv. Da bi jim omogočile zbiranje dokazov, so se sirska vlada in uporniki dogovorili za prekinitev ognja, poroča britanski BBC.