Svet

Gensko spremenjena koruza kmalu v Evropski uniji

STA / S.R.
20. 8. 2013, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska komisija bo ameriškemu biotehnološkemu velikanu Monsanto najpozneje oktobra dovolila izvoz gensko spremenjene koruze SmartStax v EU, je za spletno izdajo nemškega tednika Die Zeit nedavno dejal tiskovni predstavnik evropskega komisarja za zdravje Tonia Borga.

Reuters
Kritiki opozarjajo, da gensko spremenjena koruza ni dovolj testirana.

Kritiki opozarjajo, da "super" gensko spremenjena koruza ni dovolj testirana. "Odločitev je v pristojnosti Evropske komisije in ta bo septembra ali oktobra dovolila uvoz," je dejal neimenovani tiskovni predstavnik in dodal, da so opravili "strog in znanstven proces vrednotenja".

Koruza SmartStax velja za "super" gensko spremenjeno koruzo, ki jo ameriški podjetji Monsanto in Dow Agroscience v ZDA pridelujeta od leta 2011, združuje pa dve že gensko spremenjeni sorti koruze.

Nova sorta je po mnenju kritikov zelo sporna, saj je odporna na dve vrsti sredstev za zatiranje plevela, hkrati pa lahko proizvede tudi strupe proti šestim različnim vrstam insektov, kot je npr. prosena vešča. Kmetje si sicer lahko od nove sorte koruze sicer obetajo višji donos in lažjo uporabo.

Kritiki opozarjajo tudi na nejasne posledice uporabe nove sorte koruze na okolje in ljudi. "Nobena druga dovoljena rastlina ne vsebuje toliko gensko spremenjenih sestavin. Sploh ni jasno, kako učinkujejo skupaj in kakšne posledice ima to na dolgi rok," je dejal Christoph Then iz svetovalne družbe Testbiotech.

Monsanto, največji svetovni proizvajalec semen in eden večjih zagovornikov gensko spremenjenih organizmov, je sredi julija sicer sporočil, da bo prenehal z vsemi aktivnostmi za pridobivanje dovoljenj za odobritev svojih gensko spremenjenih rastlin v EU.