Svet

Po 35 letih znova odkrili novo vrsto vsejedega sesalca

STA/M.J.
16. 8. 2013, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki so prvič po 35 letih na zahodni polobli znova odkrili novo vrsto vsejedega sesalca. Žival, ki jo opisujejo kot nekakšnega križanca med mačko in medvedom, so poimenovali olinguito.

Wikipedia

Ob tem so priznali, da so primerke te vrste že imeli v rokah, a so jih takrat napačno prepoznali oziroma zamenjali z njihovim večjim sorodnikom. Strokovnjaki so se z olinguiti srečevali že več let - v živalskih vrtovih, muzejih ter v ekvadorskih in kolumbijskih gozdovih. A doslej so vsakič znova verjeli, da gre za večjega olinga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ključen namig, da je ta žival vendarle nekaj posebnega, je bilo dejstvo, da se olinguiti nikoli niso želeli pariti z olingi. Raziskovalci so ugotovili tudi, da so primerke olinguitov zbrali na višjih nadmorskih višinah, kot jih poseljujejo olingi.

Razlike med vrstama so dokončno razkrile analize DNK. Sicer pa raziskovalci ugotavljajo še, da je olinguito manjši in ima drugače oblikovano glavo in zobovje. Njegova oranžno-rjava dlaka je v primerjavi z olingovo daljša in gostejša.

Nova vrsta z latinskim imenom Bassaricyon neblina je, kot so ugotovili naposled, najmanjši član družine, v katero med drugim sodijo rakuni. Raziskave so sicer trajale celo desetletje, ugotovitve pa so raziskovalci objavili v spletni reviji ZooKeys.

Olinguito ima velike, okrogle oči in majhne tačke, s katerimi se lahko oprijema dreves in celo skače z enega na drugega. Večinoma se hrani s sadjem, a lakoto poteši tudi z insekti in nektarjem.

Po velikem odkritju so se raziskovalci odločili preveriti še, ali nova vrsta še živi v naravnem okolju. Olinguito jih ni razočaral - našli so ga v meglenih gozdovih zahodnih Andov. Ugotovili so, da je žival aktivna ponoči, da se zadržuje na drevesih in da namesto več mladičev hkrati skoti le enega.

Olinguiti sicer ne veljajo za ogrožene, čeprav raziskovalci opozarjajo, da je kakih 42 odstotkov njihovega naravnega habitata že izginilo pod človeškimi rokami.