Svet

V Egiptu dejansko število umrlih še precej večje

STA/M.J.
15. 8. 2013, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dan zatem, ko so egiptovske varnostne sile z dveh trgov v Kairu nasilno razgnale privržence odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija in Muslimanske bratovščine, v Egiptu danes znova prihaja do nasilja.

Reuters

Egiptovski preiskovalni sodnik je medtem Mursiju za 30 dni podaljšal pridržanje. Islamistični protestniki so danes napadli prostore guvernerja v Gizi v prestolnici Kaira in jih zažgali. V dveh provincah pa so napadli tudi policijske prostore ter pri tem ubili vsaj dva policista, navajajo varnostni viri.

Neki 21-letni policist je bil ustreljen v mestu Al Ariš na severu Sinaja, potem ko so napadalci napadli policijski klub. Drugi policist pa je bil ubit v napadu na policijsko postajo v mestu Aziut v središču države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki so zavzeli tudi ulice Aleksandrije ter več krajev v provinci Beni Suejf. Nove demonstracije so za danes napovedane tudi v Kairu.

Do novega nasilja prihaja dan zatem, ko so egiptovske varnostne sile nasilno izpraznile dva trga v Kairu. Po navedbah egiptovskega zdravstvenega ministrstva je bilo v posredovanju in nasilju, ki se je zatem razširilo po vsej državi, ubitih 525 ljudi, 3717 pa jih je bilo ranjenih.

Britanski BBC sicer opozarja, da gre le za žrtve, ki so jih zabeležili v bolnišnicah, kar pomeni, da bi lahko bilo dejansko število umrlih še precej večje. Po navedbah Muslimanske bratovščine je umrlo več kot 2000 ljudi.

Egiptovske oblasti so po krvavem dnevu razglasile izredne razmere. Egiptovska tiskovna agencija Mena, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa, pa poroča, da je preiskovalni sodnik Mursiju, ki ga vojska vse od strmoglavljenja 3. julija zadržuje na neznani lokaciji, podaljšal pridržanje za 30 dni.

Žrtev v Egiptu se je sicer danes spomnil tudi papež Frančišek, ki je sporočil, da zanje moli. Ob tem je pozval k "miru, dialogu in spravi".