Svet

Gibraltar povzročil spopad med Španijo in Veliko Britanijo?

STA/M.J.
9. 8. 2013, 15.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Odnosi med Španijo in Veliko Britanijo, ki so se nedavno zaostrili zaradi Gibraltarja, ostajajo napeti. Španija vztraja pri uvedbi pristojbine za prestop meje z Gibraltarjem, medtem ko Velika Britanija tja pošilja vojaške ladje - kot zagotavljata Madrid in London sicer le na rutinske vojaške vaje.

Wikipedia

Španija je konec tedna predlagala uvedbo 50 evrov pristojbine za prestop meje z Gibraltarjem. Gibraltar trdi, da gre za povračilni ukrep zaradi betonskega grebena, ki ga je Gibraltar zgradil z namenom zaščititi biotsko raznovrstnost, Španija pa trdi, da ovira njene ribiče.

Španija je kmalu zatem poostrila nadzor nad vozili na skupni meji, kar je konec julija povzročalo dolge zastoje. Med državama sicer tečejo pogovori za razrešitev spora, a doslej večjega napredka ni bilo.


Španski zunanji minister Jose Manuel Garcia-Margallo je danes dejal, da vlada še vedno razmišlja o uvedbi pristojbine za prečkanje meje. Dajatve bi bili oproščeni tisti, ki prek meje potujejo na delo, sicer pa bi služila razbremenitvi prehodov, je pojasnil po poročanju nemške tiskovne agencije doa.

Proti Sredozemlju pa bodo medtem v ponedeljek na štirimesečno misijo zaplule britanske bojne ladje, tudi letalonosilka HMS Illustrious. Nekatere ladje se bodo ustavile tudi pri Gibraltarju.

Španska vlada je sicer to potezo označila za rutinsko vajo in dodala, da je ladjam odobrila plovbo mimo Gibraltarja in tudi zasidranje v pomorski bazi Rota v južni Španiji. Tudi britanska mornarica je sporočila, da je plovba del dalj časa načrtovane vaje in da ne gre za odziv na diplomatski spor.

V Madridu so sicer danes dejali še, da je nek britanski poslanec v Evropskem parlamentu snemal španske policiste, ki so izvajali nadzor na meji z Gibraltarjem. Španija je, kot so pojasnili, sprejela ukrepe za zaustavitev takšnih aktivnosti.