Slovenija

V stečaj še eno celjsko podjetje

STA/M.J.
9. 8. 2013, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Okrožno sodišče v Celju je začelo stečajni postopek nad celjsko podružnico družbe Alpine Bau iz Avstrije. Za upravitelja je imenovalo Boštjana Pavca. Upniki lahko terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo do 11. novembra, je razvidno iz današnje objave na spletni strani Ajpesa.

Alpine Bau

Predlog za začetek sekundarnega stečajnega postopka je vložila celjska podružnica, ki je pojasnila, da je zoper družbo Alpine Bau 19. junija v Avstriji stekel insolventni postopek, ta pa je 4. julija prešel v stečajni postopek, izhaja iz objave.

Drugo največje avstrijsko gradbeno podjetje Alpine Bau je bilo med drugim v Sloveniji dejavno pri gradnji predora Markovec, a je Družba za avtoceste v RS ta četrtek z njo prekinila pogodbo za dokončanje del v predoru ter začela postopek unovčenja bančne garancije.

Avstrijski gradbeni koncern je julija predlagani načrt za sanacijo umaknil, ker je koncept reševanja družbe propadel, predlagano 20-odstotno poplačilo terjatev upnikom v dveh letih pa po njihovem ni bilo več realno, je takrat poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Gre za enega največjih insolvenčnih postopkov v sodobni avstrijski zgodovini. Lani je Alpine Bau pridelala kar 450 milijonov evrov izgube, na njeno poslovanje pa naj bi vplivale slabe razmere v gradbeništvu in zamude pri nekaterih velikih projektih.

Družba naj bi imela po prvih podatkih ob 661 milijonih evrov premoženja za okoli 2,6 milijarde evrov obveznosti, kar pomeni, da je prezadolžena za okoli 1,9 milijarde evrov.