Svet

V kopalni kadi utopljena zvezdnica bi praznovala 50 let

STA/M.J.
9. 8. 2013, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška pevka Whitney Houston, ki se je leta 2009 vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot največkrat nagrajena pevka, bi danes praznovala 50. rojstni dan. Zvezdnico, poznano po hitih, kot so How Will I Know, Saving All My Love for You in I Will Always Love You, so v kopalni kadi hotela na Beverly Hillsu našli mrtvo 11. februarja lani.

Wikipedia

Whitney Houston, ki je odraščala v New Jerseyju, je izvirala iz glasbene družine. Njena mama Cissy Houston je bila zvezda gospela, iz njene družine pa prihaja tudi pevka Dionne Warwick, sestrična Houstonove. Houstonova, ki je kariero sicer začela na modnih pistah kot model, je peti začela še kot otrok v cerkvenem zboru, v najstniških letih pa je pela back vokal za več popularnih glasbenikov.

Tedaj jo je opazil glasbeni mogotec Clive Davis in takoj prepoznal njen talent. Houstonova je v nadaljevanju kariere postala zlata deklica glasbene industrije. V 80. in 90. letih prejšnjega stoletja je bila ena najbolje prodajanih pevk. Občinsko je prevzela z neutrudnim, močnim in izjemnim glasom, ki je izviral iz cerkvene glasbe in se prilagodil popu.

Za svoje delo je prejela šest nagrad grammy, med drugim za najboljšo pesem leta za "I Will Always Love You" iz filma Telesni stražar in za najboljši album za "The Bodyguard". V karieri je prodala več kot 170 milijonov plošč.

Njena glasba je vplivala tudi na novo generacijo mlajših pevk, med katerimi sta Christina Aguilera in Mariah Carey. Poleg tega je bila politično aktivna, saj se je borila za odpravo apartheida v Južnoafriški republiki in za izpustitev nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele iz zapora.

V zadnjih letih pa je njena kariera zamrla, saj se je borila predvsem z lastno odvisnostjo od drog, težave pa je imela tudi v zakonskem življenju. Od moža, pevca Bobbyja Browna, se je ločila leta 2007.

Kot je po njeni smrti na predvečer grammyjev ugotovil mrliški oglednik, je Houstonova umrla zaradi utopitve, k temu pa sta pripomogla kokain in srčna bolezen. Stara je bila 48 let.