Svet

Cene hrane se po svetu nižajo, kaj pa pri nas?

STA / A.M.
8. 8. 2013, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Cene hrane so se na svetovni ravni julija znižale že tretji mesec zapored, so danes sporočili iz Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo (FAO). Padec je po njihovih navedbah predvsem posledica nižje cene žit. Za žito se namreč letos pričakuje rekordna letina.

Thinkstock

Indeks, ki v številnih državah spremlja mesečne spremembe cene za košarico ključnih živil, se je julija glede na junij znižal skoraj dva odstotka na 205,9 točke, na letni ravni pa je bil padec 3,3-odstoten, podatke FAO povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V organizaciji so pojasnili, da cene hrane navzdol potiskajo predvsem nižje mednarodne cene žitaric ter sojinega in palmovega olja, pocenili pa so se tudi sladkor in mlečni izdelki. Cene mesa se bistveno niso spremenile.

V minulem mesecu so se posebej močno znižale cene žit, saj se na račun ugodnega vremena upa na rekordno letino v več državah.

Cena sojinega olja je upadla zaradi obilice izvozne ponudbe - zlasti iz Argentine -, manjšega povpraševanja in dobrih obetov glede pridelka v ZDA, cena palmovega olja pa prav tako zaradi preobilja ponudbe in manjšega povpraševanja na Kitajskem.