Svet

Hrvaška vojska kmalu z naprednim orožjem

STA/M.J.
4. 8. 2013, 18.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaška vojska namerava letos in prihodnje leto kupiti za slabih 36 milijonov evrov napredne oborožitve in novih vojaških vozil, na spletni strani danes poroča hrvaški Jutarnji list.

Reuters

Med novimi vojaškimi pridobitvami naj bi bile tudi napredne havbice, ki jih imajo le štiri vojske na svetu. Hrvaška vojska naj bi se opremila z več kot 500 različnimi vozili, pogovori pa potekajo tudi o nakupu nekaj plovil, še navaja Jutarnji list.

Velik del vozil naj bi Hrvaška dobila kot donacijo v okviru vojaške pomoči od ZDA, nekatera logistična vozila pa naj bi prišla iz Nemčije.

Ameriški senat je po poročanju hrvaškega časnika že odobril pošiljko 120 lahkih oklepnih vozil tipa M-ATV ter 50 vozil tipa MRAP. Nekaj slednjih naj bi bilo medicinskih. Hrvaška naj bi si sicer želela še 40 vozil M-ATV, a mora senat o tej prošnji še odločiti, še navaja časnik.

Hrvaška bo vozila dobila brezplačno, plačati bo morala le njihov prevoz iz različnih krajev po svetu. Poleg tega ZDA Hrvaški ponujajo še nekaj patruljnih čolnov, o čemer pogovori še potekajo. Sicer pa naj bi vojaška pomoč Hrvaški presegla skupno vrednost 80 milijonov dolarjev.

Ameriško pomoč bodo Hrvati izkoristili tudi za dokončanje pomorskih radarjev Peregrine na otokih Lastovo, Vis, Dugi otok in Mljet. Dokončali jih bodo s pomočjo ameriških sredstev, ki jih ZDA donirajo ob nakupu opreme za hrvaške vojake v Afganistanu. Kot navaja Jutarnji list, je Hrvaška na ta račun od ZDA dobila 7,5 milijona dolarjev, s čimer bo zdaj lahko zagnala omenjene radarje.