Svet

Med navalom romarjev odpovedala podzemna železnica

STA / S.R.
24. 7. 2013, 10.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V brazilskem Riu de Janeiru, kjer ob prisotnosti papeža Frančiška poteka svetovno srečanje katoliške mladine, je v torek zaradi okvare razpadel sistem podzemne železnice.

Reuters
Zaradi navala romarjev je odpovedala celo podzemna železnica.

Med množicami romarjev, ki so skušali priti do plaže Copacabana, kjer se je zvečer uradno začel Svetovni dan mladih, je zato izbruhnil kaos. Potem ko so morali zaradi težav z elektriko za kaki dve uri zapreti dve liniji podzemne železnice, so romarji preplavili avtobuse in taksije. Na Copacabano jih je kljub temu uspelo priti 400.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tam je nadškof Ria Orani Tempesta vodil mašo, medtem ko si je papež po ponedeljkovem prihodu v Brazilijo v torek vzel čas za počitek.

To je Frančiškovo prvo apostolsko potovanje v tujini. Danes bo med drugim vodil mašo v baziliki v mestu Aparecida. Gre za največjo baziliko v Južni Ameriki, ki lahko sprejme približno 10.000 vernikov, mašo pa bo lahko poleg tega na platnih zunaj bazilike spremljalo še več kot 30.000 ljudi.

Popoldne bo v Rio de Janeiru obiskal bolnišnico Sv. Frančiška Asiškega, kjer se zdravijo odvisniki od drog in alkohola, večinoma mladi.

Papežev obisk že od samega začetka spremljajo varnostne težave. Med drugim so v ponedeljek blizu bazilike v Aparecidi odkrili doma narejeno eksplozivno napravo. Še hujše pomisleke je sprožilo dejstvo, da so lahko množice ob ponedeljkovem prihodu papeža v Rio kljub varnostnim ukrepom prišle vse do avtomobila in se dobesedno dotikale 76-letnega Frančiška.

Poleg tega papeža niso pričakali le navdušeni verniki, temveč tudi protestniki, ki so izkoristili medijsko prisotnost za nadaljevanje demonstracij proti preveliki javni porabi v Braziliji. Za papežev obisk bo namreč iz državne blagajne šlo 53 milijonov dolarjev. Med protestniki in policisti je pred predsedniško palačo, kjer je potekal uradni sprejem papeža, izbruhnilo nasilje.

Organizacija Svetovnega dneva mladih in papeževega obiska velja za pomemben preizkus za Rio, ki bo prihodnje leto gostil svetovno nogometno prvenstvo, leta 2016 pa olimpijske igre, dodaja AFP.