Svet

Papež nadaljuje obisk, skrbi glede varnosti ostajajo

STA / S.R.
24. 7. 2013, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Frančišek danes v Braziliji nadaljuje svoje prvo apostolsko potovanje v tujini, kamor je prispel v ponedeljek na svetovni dan mladih.

Reuters
V Braziliji je težko zagotoviti varnost.

Po dnevu počitka bo danes med drugim vodil mašo v baziliki v mestu Aparecida, blizu katere so sicer v ponedeljek odkrili doma narejeno eksplozivno napravo. Bazilika v Aparecidi, ki je brazilsko narodno marijansko svetišče, je največja v Južni Ameriki in lahko sprejme približno 10.000 vernikov. V njej bo Frančišek dopoldan po lokalnem času vodil mašo, ki jo bo lahko na platnih zunaj bazilike spremljalo še več kot 30.000 ljudi.

Popoldne bo v Rio de Janeiru obiskal bolnišnico Sv. Frančiška Asiškega, kjer se zdravijo odvisniki od drog in alkohola, večinoma mladi. Obisk bolnišnice, ki jo vodijo frančiškani, so vključili na papeževo željo.

Ob obisku so sicer še dodatno poostrili že tako okrepljene varnostne ukrepe, med drugim zato, ker je vojska blizu bazilike v ponedeljek odkrila doma narejeno eksplozivno napravo. Poleg tega pa papeža niso pričakali samo navdušeni verniki, temveč tudi protestniki, ki so izkoristili medijsko prisotnost za nadaljevanje demonstracij proti preveliki javni porabi.

Razlog za protest ob papeževem prihodu je 53 milijonov dolarjev, kolikor bo šlo iz državne blagajne za papežev obisk. Med protestniki in policisti je pred predsedniško palačo, kjer je v ponedeljek potekal uradni sprejem papeža, med protestom izbruhnilo nasilje, nekaj ljudi je bilo ranjenih.

Frančišek pa bo pester program imel tudi v prihodnjih dneh. V četrtek se bo sveti oče srečal z županom Ria de Janeira in blagoslovil olimpijske zastave. Nato bo obiskal manjšo favelo Varginha, ki ima okoli 2000 prebivalcev. Isti dan zvečer se bo ob obali Copacabane prvič srečal z mladimi udeleženci svetovnega dneva mladih.