Svet

Ameriške lovci odvrgli bombe na Veliki koralni greben

STA / S.R.
21. 7. 2013, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški lovski letali sta pred dnevi na Veliki koralni greben ob obali Avstralije pomotoma odvrgli štiri neaktivne bombe.

Reuters
Letala Harrier.

Letali sta bombe odvrgli, potem ko je prišlo do napake med urjenjem. Pilota sta jih odvrgla v vodo več deset metrov od koral, s čimer sta skušala minimizirati škodo, je sporočila ameriška mornarica. Do napake je prišlo v torek. Letali tipa harrier naj bi bombe sprva odvrgli na posebnem vadišču na bližnjem otoku Townsend, a so njuno misijo zaradi potencialne nevarnosti v zadnjem trenutku preklicali. Ker jima je primanjkovalo goriva in nista mogli pristati natovorjeni, sta se ju morali znebiti, pojasnjuje britanski BBC.

Incident se je zgodil med skupnim urjenjem ameriške in avstralske mornarice. Bombe, vsaka težka po 226 kilogramov, so na koncu pristale v morju ob obali Queenslanda, nobena pa ni eksplodirala. Dve od njih sta bili sicer že v osnovi neaktivni, dve pa so deaktivirali, preden so jih odvrgli, piše ameriški CNN.

Več kot 2600 kilometrov dolg Veliki koralni greben ob vzhodni obali Avstralije je zaščiten naravni park neprecenljive vrednosti, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Je med drugim dom za 400 različnih vrst koral, 1500 vrst rib in 4000 različnih mehkužcev. Okoljevarstveniki so že izrazili ogorčenje ob torkovem incidentu.