Svet

Ogrožena egiptovska dediščina

J. P.
10. 7. 2013, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Padec egiptovske vlade je ogrozil večino njihove kulturne dediščine. Veliko predmetov konča na omrežju ali v katalogih domnevno zakonitih dražbenih hiš.

Wikipedia
Teroristi s prodajo financirajo napade.

Še preden je egiptovska vojska strmoglavila islamsko vlado predsednika Mohameda Morsija, sta marsikatero starino ogrožali plenjenje in korupcija, sedaj pa je olja na ogenj prilil politični kaos, ki sledi arabski pomladi.

Egiptovski arheologi, kot je Monica Hanna, že opozarjajo na kraje, v katere naj bi bili vpleteni mnogi tuji arheologi, četudi le tako, da ostajajo tiho. Dodaja še, da pristojne oblasti zločine preprosto ignorirajo.

Farah Halime dodaja, da je število nezakonitih izkopavanj preprosto preveliko, da bi jih bilo mogoče nadzirati, četudi bi obstajala politična volja za to. Kraja dediščine je statistično najbolj donosna oblika tovrstnega zločina – v tem oziru jo prekašajo le droge in orožje.

Ogrožen pa ni le Egipt: redno se na črnem trgu pojavljajo artefakti iz Italije, ZDA, Bolivije in Velike Britanije, kjer so na voljo najboljšemu ponudniku.

Velikost trga pa je pritegnila tako organizirani kriminal kot teroristične skupine, ki na ta način financirajo svoje aktivnosti. S tem se menda ukvarjajo tako Talibani kot Al Kaida. Tako naj bi Mohammed Atta, ki je sodeloval pri napadu 11. septembra 2001, leta 1999 poskušal prodati nakradene starine.