Svet

Sojenje kapitanu Coste Concordie takoj preložili

STA/M.J.
9. 7. 2013, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V toskanskem mestu Grosseto se je danes začelo sojenje kapitanu ladje Costa Concordia, ki je januarja lani nasedla ob otoku Giglio, Francescu Schettinu.

Sojenje so takoj po začetku preložili na 17. julij. Schettino je obtožen uboja 32 ljudi, ki so umrli v nesreči, povzročitve nesreče in tega, da je ladjo zapustil, preden je bila končana evakuacija. Sojenje so preložili zaradi stavke italijanskih odvetnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nekateri odvetniki v procesu namreč sodelujejo v stavki.

Schettino, ki mu grozi do 20 let zapora, sicer kakršno koli krivdo zavrača. Na sodišče v Grossetu - to je bilo za sojenje izbrano, ker je najbliže kraju nesreče - je prišel v spremstvu odvetnika Domenica Pepeja.

Še pet osumljenih v povezavi z nesrečo Coste Concordie - štirje člani posadke in vodja krizne enote pri lastniku križarke, družbi Costa Crociere - so se s tožilstvom že pogodili za nižje kazni v zameno za priznanje krivde. Poravnavo s Schettinom pa je tožilstvo zavrnilo.

V nesreči ladje, na krovu katere je bilo 4200 ljudi, je umrlo 32 oseb, nasedle ladje pa še vedno niso odstranili. Po ocenah naj bi odstranitev stala prek 300 milijonov evrov.