Svet

Ustrelili vidno pripadnico policije

STA/M.J.
4. 7. 2013, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Neznanci so danes v Afganistanu ubili policistko, ki je med ženskami zasedala enega najvišjih položajev v afganistanski policiji.

Reuters

Napad je znova opozoril na grožnjo, ki jo za ženske predstavlja odločitev, da sprejmejo vidnejšo javno vlogo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poročnica Islam Bibi je bila znana kot primer uspešnega napredovanja žensk, a je priznala, da je redno prejemala grožnje s smrtjo s strani tistih, ki jim je šla v nos njena kariera, vključno z njenim bratom. Ta jo je poskušal ubiti kar trikrat.

Kot so za AFP povedale lokalne oblasti, so jo neznani napadalci ustrelili zjutraj, ko jo je sin peljal na delo v provinci Helmand. 37-letna policistka je bila hudo ranjena in je kasneje umrla v bolnišnici. Poškodovan je bil tudi njen sin.

Mati treh otrok je veljala za zgled tega, kako so se možnosti za javno delovanje žensk po strmoglavljenju talibanov leta 2001 izboljšale. V policijskih vrstah v Helmandu je od vseh žensk zasedala najvišji položaj.

Pravice žensk veljajo za ključne v mednarodnih prizadevanjih v Afganistanu. Kot znak napredka na tem področju tuji diplomati pogosto izpostavljajo več učenk v šolah in več svobode za ženske. Obenem pa opozarjajo, da bo ta napredek ogrožen, potem ko se bodo naslednje leto umaknile sile Nata in si za več vpliva prizadevajo islamistične skupine.

V bombnem napadu prav tako v provinci Helmand so medtem danes umrle štiri deklice, ki so bile gostje na poroki. Zanje je bila usodna eksplozija bombe, medtem ko so med praznovanjem zajemale vode iz bližnje reke.

Kot domnevajo lokalne oblasti, so bili tarča napada, za katerega so okrivili talibane, najverjetneje uslužbenci lokalne vlade, ki so bili prav tako na poroki.