Svet

Na gejevski paradi več kot 80.000 ljudi

STA / A.M.
30. 6. 2013, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Parade ponosa v Ciudad de Mexicu se je v soboto udeležilo več kot 80.000 ljudi. Pisano povorko po ulicah mehiške prestolnice so sestavljali ljudje v najrazličnejših kostumih - od metuljev in klovnov do indijancev.

Profimedia

"Na ta način izražamo svoje nasprotovanje socialni diskriminaciji, s katero se soočamo v naši družbi," je dejal Alberto Avila, 40-letni biseksualni natakar, ki se je parade udeležil s petletno nečakinjo.

"To sem si želel že od malih nog, da bi učil ljudi, kako živeti z drugačnostjo," je dejal moški v škrlatnem mini krilu, rdečih petah in blond lasuljo na glavi.

Udeleženci parade so nosili plakate, na katerih je med drugim pisalo: "Mama, jaz sem lezbijka" in "Ponosen, da sem transseksualec."

Ciudad de Mexico je leta 2009 istospolno usmerjenim omogočil poroke in posvojitve otrok, medtem ko v preostali delih te pretežno katoliške države to ni dovoljeno.

Komisija za človekove pravice v mehiški prestolnici je sicer oblasti pozvala, naj zagotovi spoštovanje pravic vseh prebivalcev ne glede na spolno usmerjenost. Mehika je namreč na drugem mestu za Brazilijo po številu zločinov iz sovraštva proti gejem, lezbijkam in transseksualcem v Latinski Ameriki, navaja francoska tiskovna agencija AFP.