Svet

Pričakujejo 47 stopinj Celzija

STA / A.M.
29. 6. 2013, 06.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zahodni del ZDA se bo konec tega tedna pražil v hudi vročini, saj na primer v mestu Las Vegas v soboto pričakujejo več kot 47 stopinj Celzija, podobno tudi v Pheonixu.

Thinkstock
V kalifornijski Dolini smrti na meji z Nevado pa pričakujejo kar 54 stopinj Celzija, kar je preveč tudi za v poletnih mesecih vsega hudega navajeno regijo.

Tisti, ki zanikajo pojav podnebnih sprememb oziroma segrevanje ozračja, se lahko sicer še naprej tolažijo z dejstvom, da je Dolina smrti rekordnih 56,7 stopinje Celzija doživela 10. julija 1913. Vročina je v preteklih dneh zajela tudi severovzhod ZDA, vendar temperature v New Yorku niso presegale 30 stopinj, čeprav je visoka vlažnost občutek vročine precej dvignila.

Do konca tedna bo vroče tudi v sicer hladni in zeleni zvezni državi Washington, kjer pričakujejo temperature do 32 stopinj, na jugu Utaha, torej v državi, ki se ponaša s smučišči in zasneženimi gorami, pa se obeta vročina okrog 43 stopinj. Meteorologi opozarjajo, da gre za enega največjih vročinskih valov v zgodovini ZDA.

Oblasti v najbolj ogroženih državah zato prebivalce opozarjajo, naj se izogibajo vročini in na primer ne puščajo otrok ali domačih živali v zaprtih avtomobilih. Za brezdomce in revne se pripravljajo hladilni centri, opremljeni s klimatskimi napravami.

V Arizoni pa so zvezne oblasti dodatno okrepile osebje posebnih reševalnih enot, ki po puščavah iščejo nezakonite priseljence. Ne zato, da bi jih aretirali, ampak, da jim pomagajo preživeti. Od maja do junija so v puščavah Arizone rešili že 170 ljudi, ki so bili na robu izčrpanosti, našli pa so tudi okrog deset trupel.