Svet

Obamov obisk v senci zdravstvenega stanja Mandele

STA / S.R.
28. 6. 2013, 15.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama, ki se mudi na turneji po afriških državah, je zaključil obisk v Senegalu in se odpravil proti Južnoafriški republiki.

Reuters
Obama z ženo v Senegalu, od koder sta danes poletela proti Južnoafriški republiki.

V JAR so sicer vse oči uprte v bolnišnico v Pretorii, kjer se za življenje bori hudi bolni Nelson Mandela. Njegovo zdravstveno stanje ostaja kritično. Obama je svojo prvo postajo na afriški turneji, obisk v Senegalu, zaključil z obljubo dodatnih sredstev za povečanje prehranske varnosti v zahodni Afriki. Ameriška vlada in zasebna podjetja bodo podprla nove kmetijske iniciative v regiji, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril Obama.

Ameriška agencija za mednarodni razvoj (Usaid) trenutno za Senegal nameni 60 milijonov dolarjev letno. Že v četrtek se je Obama pogovarjal s senegalskim predsednikom Mackyjem Sallom. Razpravljala sta o razvoju in krepitvi trgovine v Senegalu, državi, ki jo je ameriški predsednik označil za "eno najbolj stabilnih demokracij v Afriki".

Obama je obiskal tudi senegalsko vrhovno sodišče, kjer se je sestal s sodniki več zahodnoafriških držav in podprl senegalsko ustanovitev mednarodnega sodišča, na katerem naj bi sodili nekdanjemu čadskemu predsedniku Hisseneju Habreju.

Ameriški predsednik je skupaj s prvo damo Michelle Obama obiskal tudi otok Goree, ki je bil nekoč največje središče trgovine s sužnji na afriški obali. Po Obamovem mnenju je otok močan opomin, da se je potrebno vedno boriti za človekove pravice.

Po koncu obiska v Senegalu je Obama odletel v JAR. Njegova pot poteka v senci hospitalizacije nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele, ki s pljučnico v kritičnem stanju leži v bolnišnici v Pretorii. Njegovo stanje se je od sredine tedna nekoliko izboljšalo, a ostaja zelo resno.

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da tok obiskovalcev, ki želijo pristopiti k Mandelini postelji, ne pojenja. Poleg družinskih članov ga obiskujejo tudi številni vidni južnoafriški politiki.

Obama je Mandelo v Senegalu označil za "svetovnega junaka". "Če in ko bo zapustil ta svet, bo njegova zapuščina živela skozi čas," je v Dakarju dejal Obama.

Sicer pa so v Beli hiši poudarili, da bo velik del Obamovega obiska namenjen obeleževanju zapuščine Mandele. Med drugim bo obiskal otok Robben, kjer je bil sedaj 94-letni nekdanji predsednik zaprt 18 let. Obama in Mandela se nista srečala, odkar je ameriški predsednik leta 2008 nastopil svoj prvi mandat, predvidoma pa Obama svojega političnega junaka ne bo obiskal v bolnišnici.