Svet

Preverjanje duševnega zdravja ugrabitelja iz Clevelanda

STA / J.P.
27. 6. 2013, 09.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

52-letni Ariel Castro je priprt od 6. maja.

Reuters
Obtoženi

Sodnik Michael Russo je v sredo ukazal, da morajo psihiatri pregledati domnevnega ugrabitelja treh deklet in ugotoviti, ali je duševno dovolj zdrav, da se lahko udeleži sodnega procesa, na katerem ga čaka za zdaj 329 točk obtožnice, tožilci pa grozijo še z dodatnimi.

Castro je leta 2002, 2003 in 2004 ugrabil po eno dekle in jih držal zaklenjene v svoji hiši v Clevelandu, kjer jih je spolno zlorabljal in trpinčil. Ena od njih mu je rodila hčerko, nosečnost druge pa je dvakrat prekinil s stradanjem in pretepanjem. Zaradi tega mu grozi smrtna kazen.

Sodnik je oceno duševne sposobnosti ukazal za vsak primer, čeprav niti Castrovi odvetniki ne dvomijo, da bo razglašen za sposobnega udeležbe na sojenju. 

Muke so se za dekleta končale, ko je 27-letna Amanda Berry prišla do vhodnih vrat hiše in poklicala na pomoč soseda. Policija je dekleta in otroka osvobodila ter aretirala Castra, ki je zadnjih deset let živel normalno, kot da se mu ne dogaja nič posebnega. Najbolj presunljivo je morda to, da nihče od sosedov ali Castrovih znancev tako dolgo ni ničesar opazil.

Sodnik je oceno duševne sposobnosti ukazal za vsak primer, čeprav niti Castrovi odvetniki ne dvomijo, da bo razglašen za sposobnega udeležbe na sojenju. Njegovi odvetniki so tožilstvo že zaprosili za priznanje krivde v zameno za umik smrtne kazni, vendar pa se na takšnih medijsko odmevnih primerih v ZDA delajo kariere in tožilska ekipa to za zdaj zavrača in celo grozi z dodatnimi točkami obtožnice.

V tem primeru tožilci delajo v nasprotju z žrtvami, katerih interese bi morali zastopati. Berryjeva ter 23-letna Gina DeJesus in 32-letna Michelle Knight so preko odvetnikov sporočile, da si želijo, da bi bilo vsega skupaj čim prej konec. Dlje kot se zadeva vleče, večja je njihova bolečina.