Svet

Premierka izgubila položaj predsednice stranke

STA / S.R.
26. 6. 2013, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Avstralska premierka Julia Gillard je danes na tajnem glasovanju izgubila položaj predsednice vladajoče laburistične stranke.

Reuters
Avstralska premierka Julia Gillard je izgubila položaj predsednice stranke. Sedaj bo odstopila tudi kot premierka.

Premagal jo je njen dolgoletni tekmec Kevin Rudd, potem ko mu je pred tremi leti sama prevzela premierski položaj. Še pred glasovanjem je v primeru poraza napovedala umik iz politike, odstopila naj bi tudi kot premierka. Gillardova je glasovanje v stranki sklicala po dneh intenzivnih prizadevanj znotraj stranke, da zapusti položaj in ga prepusti svojemu predhodniku. Pred skoraj natanko tremi leti je stranka sicer na nepričakovanem glasovanju za predsednico namesto Rudda izvolila Gillardovo, ki je nato prevzela tudi premierski položaj.

Ruddu so poslanci stranke danes namenili 57 glasov podpore, Gillardovi pa 45. Prva ženska na čelu avstralske vlade je pred glasovanjem napovedala, da se bo v primeru poraza umaknila iz politike.

Gillardova naj bi sedaj obvestila generalnega guvernerja Avstralije Quentina Brycea, da odstopa z vseh položajev. To naj bi se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zgodilo v četrtek. Na čelu vlade jo bo nadomestil 55-letni Rudd.

Premierka je pred glasovanjem napovedala, da se bo v primeru poraza umaknila iz politike.

Po nekaterih poročilih naj bi se za odstop po izidu glasovanja odločili tudi ključen podpornik 51-letne Gillardove, finančni minister Wayne Swan in številni drugi vidnejši poslanci stranke.

Premierkino vodenje stranke in vlade je bilo tokrat na preizkusu že tretjič od leta 2010. Sam Rudd je leta 2012 odstopil kot zunanji minister in izgubil na volitvah za vodenje stranke. Prejel je 31 glasov podpore, Gillardova pa 71. Minuli marec so ga nato drugi člani stranke na vnovičnem glasovanju želeli postaviti za predsednika, a tudi oni niso uspeli.

V Avstraliji bodo sicer septembra potekale parlamentarne volitve. Rudd je svaril kolege, da so na poti h "katastrofalnemu porazu, če ne pride do spremembe". Njegova vrnitev naj bi laburiste naredila bolj konkurenčne opozicijski Liberalni strani pod vodstvom Tonyja Abbota.

Javnomnenjske raziskave za september napovedujejo spremembe, laburisti naj bi izgubili polovico od svojih 71 sedežev v 150-članskem spodnjem domu parlamenta, piše nemške tiskovna agencija dpa.