Slovenija

Koprski kriminalisti razkrili mednarodne tihotapce heroina

STA / S.R.
26. 6. 2013, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Koprski kriminalisti so decembra 2008 začeli preiskavo združbe slovenskih, črnogorskih in državljanov BiH, ki se je ukvarjala s tihotapljenjem in preprodajo večjih količin prepovedanega heroina.

Policija.si
Zasegli so veliko količino prepovedanih drog (simbolična fotografija).

Identificirali so pet osumljencev in jih ovadili zaradi utemeljenega suma neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. S Policijske uprave (PU) Koper so sporočili, da bodo podrobnosti glede omenjene kriminalistične preiskave, pri kateri so sodelovali s hrvaškimi in italijanskimi kolegi, pojasnili danes ob 13. uri. Slovenska zakonodaja za navedeno kaznivo dejanje predpisuje zaporno kazen od pet do 15 let, so dodali.

Preiskavo je usmerjalo koprsko okrožno državno tožilstvo, v okviru katere so ugotovili, da je kriminalna združba organizirala tihotapljenje večjih količin prepovedanega heroina med Sarajevom v BiH, Hrvaško in Slovenijo. Del tega je razpečevala na ilegalnem tržišču Slovenije, drugi del pa je bil namenjen italijanskemu območju.

Med preiskavo so še odkrili, da sta za nabavo heroina na ozemlju BiH skrbela 46-letni državljan Črne gore in 34-letni državljan BiH, za prevoz in razpečevanje heroina v Sloveniji ter Italiji pa je skrbel 36-letni državljan Slovenije, ki je marca 2009 v BiH poslal dva slovenska kurirja z nalogo, da prevzameta večji tovor omenjenih prepovedanih drog in ga prepeljeta v Slovenijo.

V okviru mednarodne policijske akcije in z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov je slovenski policiji uspelo identificirati 34 let in 44 let stara slovenska državljana, ki sta marca 2009 iz Slovenije z osebnim avtom krenila proti BiH, hrvaški policisti pa so ob pregledu vozila ob njunem povratku naslednji dan ugotovili, da so bili zadnji sedeži njunega avta prirejeni in da sta v posebej vdelanem "bunkerju" skrivala prepovedani heroin.

Zasegli so jima 12 paketov heroina s približno skupno težo šest kilogramov, oba pa so na Hrvaškem priprli in obsodili. Glede na to, da je združba skrbela tudi za zalaganje italijanskega trga prepovedanih drog, se je slovenska policija povezala s tamkajšnjimi karabinjerji, zaključek italijanske preiskave pa so ti v Milanu predstavili v torek, so še sporočili s PU Koper.