Slovenija

V Sloveniji nekaj manj turistov

STA / S.R.
26. 6. 2013, 11.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji je bilo v aprilu zabeleženih okoli 221.000 prihodov turistov in okoli 560.000 njihovih prenočitev, kar na letni ravni predstavlja sedem odstotkov manj turistov in 12 odstotkov manj ustvarjenih prenočitev.

Slovenia-terme
V Sloveniji so aprila zabeležili nekaj manj nočitev kot lani.

Število prihodov domačih turistov se je zmanjšalo za dva odstotka, tujih pa za devet odstotkov. Število prenočitev domačih turistov je bilo aprila na letni ravni nižje za šest odstotkov, prenočitev tujih turistov pa za za 15 odstotkov, kažejo danes objavljeni posodobljeni podatki državnega statističnega urada. Podatki so slabši od tistih, objavljenih konec maja.

V prvih štirih mesecih leta je bilo zabeleženih okoli 776.000 prihodov turistov ali za tri odstotke manj kot prejšnje leto v tem obdobju in okoli 2,17 milijona njihovih prenočitev ali za šest odstotkov manj kot prejšnje leto v tem obdobju.

Domači turisti so od januarja do aprila letos ustvarili za tri odstotke manj prihodov in za šest odstotkov manj prenočitev, tuji turisti pa za tri odstotke manj prihodov in za pet odstotkov manj prenočitev kot lani v tem obdobju.

Tuji turisti so v aprilu ustvarili 60 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Ključni evropski trgi, od koder so prihajali tuji turisti, so bili Italija (21 odstotkov), Avstrija (16 odstotkov), Nemčija (devet odstotkov), Rusija (sedem odstotkov), Srbija (pet odstotkov), Hrvaška (štirje odstotki) in Velika Britanija (trije odstotki).

V aprilu so turisti z večine pomembnejših turističnih trgov v Sloveniji ustvarili manj prenočitev kot v enakem obdobju lani, in sicer turisti iz Nemčije za 32 odstotkov manj, iz Italije in Avstrije po 21 odstotkov manj, iz Rusije za 19 odstotkov manj in iz Hrvaške za 18 odstotkov manj. Manj številne kot v lanskem aprilu so bile tudi prenočitve turistov iz Srbije (za 10 odstotkov) in iz Velike Britanije (za šest odstotkov).

Največ prenočitev vseh turistov, domačih in tujih, je bilo v aprilu zabeleženih v zdraviliških občinah, in sicer okoli 202.000, vendar pa je bilo teh 15 odstotkov manj kot aprila lani. Slovenska naravna zdravilišča so sicer zelo zaskrbljena nad letošnjo turistično sezono, saj je trend obiska in ustvarjenih prenočitev predvsem v prvih štirih mesecih izrazito negativen.

Na drugem mestu po številu prenočitev vseh turistov so bile obmorske občine, kjer je bilo zabeleženih okoli 126.000 prenočitev turistov, kar je 12 odstotkov manj kot v aprilu lani. Gorske občine so zabeležile okoli 83.000 prenočitev vseh turistov, kar na letni ravni predstavlja devetodstotni padec.

Aprila je bilo turistom v različnih turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji na voljo okoli 34.000 razpoložljivih enot z okoli 92.000 ležišči. Polovica teh ležišč je bila na voljo v hotelih in podobnih nastanitvenih objektih, 18 odstotkov v kampih, sedem odstotkov v zasebnih sobah, apartmajih in hišah ter šest odstotkov v apartmajskih in počitniških naseljih.

V aprilu je bilo zabeleženih največ prenočitev turistov v hotelih, okoli 399.000 ali 71 odstotkov vseh prenočitev. Sledili so kampi z okoli 45.000 ali osmimi odstotki vseh prenočitev ter apartmajska in počitniška naselja z okoli 29.000 ali petimi odstotki vseh prenočitev. V zasebnih sobah, apartmajih in hišah je bilo zabeleženih okoli 15.000 prenočitev ali trije odstotki vseh prenočitev turistov.

Več prenočitev turistov je bilo na letni ravni zabeleženih v planinskih domovih in kočah (za 14 odstotkov) ter v mladinskih hotelih (za 11 odstotkov), manj prenočitev turistov pa v hotelih (za 12 odstotkov), v apartmajskih in počitniških naseljih (za 17 odstotkov), v kampih (za 19 odstotkov), na turističnih kmetijah z nastanitvijo (za štiri odstotke) in v zasebnih sobah, apartmajih in hišah (za tri odstotke).

Domači turisti so skoraj polovico (49 odstotkov) vseh svojih prenočitev ustvarili v občinah Piran, Moravske Toplice, Brežice, Podčetrtek, Izola in Koper. Tuji turisti pa so 61 odstotkov vseh svojih prenočitev ustvarili v občinah Ljubljana, Piran, Bled, Rogaška Slatina, Moravske Toplice in Maribor.