Svet

9.11 - Preiskujejo nesrečo sklatenega letala TWA 800

STA/M.J.
20. 6. 2013, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Številni nekdanji preiskovalci, ki nastopajo v novem dokumentarnem filmu o nesreči potniškega letala nekdanje družbe TWA leta 1996 nad Long Islandom, so zahtevali ponovno odprtje uradne preiskave tragedije, v kateri je umrlo 230 ljudi, saj obstajajo dokazi, da je letalo sklatila raketa.

Wikipedia

Teorije o raketi kot vzroku nesreče so se vrstile že od samega začetka, saj je več kot 200 prič videlo žarek svetlobe, ki se je z Atlantika dvignil proti letalu. Preiskava ameriškega nacionalnega odbora za varnost v transportu (NTSB), ki je trajala kar štiri leta, je ugotovila, da je nesrečo povzročila eksplozija tanka za gorivo zaradi kratkega stika.

Dvomljivci v uradno razlago nesreče sicer niso nobeni amaterji. Med njimi je nekdanji preiskovalec ameriškega pilotskega združenja Jim Speer, nekdanji preiskovalec NTSB Hank Hughes, nekdanji preiskovalec TWA Bob Young in drugi. V prošnji za ponovno odprtje preiskave pravijo, da imajo nove dokaze, med drugim radarske posnetke, ki so jih prepričali, da je šlo za raketni izstrelek, čeprav ne vedo čigav.

Prevladujeta dve teoriji. Ena pravi, da je šlo za nesrečno izstrelitev rakete z ameriške vojaške ladje, druga pa govori o teroristih, ki so na letalo streljali s čolna ali ladje. NTSB je sporočil, da bo prošnjo za ponovno odprtje preiskave obravnaval in če so res novi dokazi, jo bo tudi ponovno odprl. Po drugi strani je veliko ugibanj, da gre za marketinško potezo zaradi dokumentarnega filma, ki ga bodo prikazali julija na 17. obletnico nesreče.

Let TWA 800 je bil namenjen z letališča JFK proti Parizu. Kmalu po vzletu je letalo boeing 747 razneslo v zraku. Nekdanji vodja kazenske preiskave nesreče za FBI James Kallstrom je za CNN zagotovil, da niso ničesar pometli pod preprogo. Našli so 97 odstotkov razbitin letala in preiskali vse, kar so lahko, pri tem pa so upoštevali tudi vse mogoče teorije, vključno z zaslišanjem vojaških strokovnjakov za raketne izstrelke. Vse ugotovitve so pokazale na notranjo eksplozijo v letalu in ne na zunanjo.