Svet

Policija razgnala protestnike in jim sledila po ulicah

STA / S.R.
16. 6. 2013, 14.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potem ko je turška policija v soboto zvečer z vodnimi topovi in solzivcem po 16 dneh s trga Taksim in parka Gezi v Carigradu odstranila vse protestnike, je danes območje zaprla.

Reuters
Občasno še prihaja do spopadov.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP občasno še prihaja do spopadov med policisti in protestniki, medtem ko se nekaj kilometrov stran že zbirajo pristaši premiera. Razmere so napete tudi v prestolnici Ankari, kjer je policija s solzivcem in vodnimi topovi davi razgnala kakih 200 protestnikov.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je protestnikom v soboto postavil ultimat, da morajo trg in park v Carigradu izprazniti pred današnjim zborovanjem njegove vladne stranke v mestu. Ker so to z razlogom, da Erdogan ni izpolnil njihovih zahtev, zavrnili, jih je nato policija nasilno pregnala.

Skupina Solidarnost Taksim, ena glavnih, ki predstavlja protestnike, je napad obsodila kot brutalen in povedala, da je bilo v nasilnem posredovanju policije ranjenih "več sto protestnikov", tudi z gumijastimi naboji.

Guverner Carigrada Huseyin Avni Mutlu na drugi strani trdi, da je bilo ranjenih 44 ljudi. Policija je potem, ko je v nekaj minutah uspela razgnati okoli 10.000 protestnikov, sledila protestnikom, ki so se razbežali po bližnjih ulicah, kjer so ponekod postavili tudi barikade. Nekateri so se zatekli v bližnje luksuzne hotele. Po navedbah AFP je policija najmanj pri enem hotelu s petimi zvezdicami uporabila vodni top, tako da je ob navzočnosti pretresenih gostov voda, pa tudi solzivec, prišla v preddverje hotela.

Po novici o izpraznitvi parka je na ulice Carigrada prišlo več deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti vladi. Policija jih je vso noč s solzivcem, vodnimi topovi in gumijastimi naboji skušala razgnati; pri tem je prihajalo do spopadov. Do občasnih spopadov prihaja še danes.

Policija je dostope do Taksim in parka Gezi danes zaprla, medtem pa območje čistijo tudi z buldožerji, ki odstranjujejo barikade. Po navedbah AFP so prvič od začetka protestov 31. maja na dostop do enega mostu preko Bosporja namestili enote žandarmerije, vojaških enot, ki so v času miru pod nadzorom notranjega ministrstva. S tem želijo preprečiti prihod protestnikov preko mostu do Taksima.

Po prvem velikem zborovanju v soboto v Ankari danes Erdogan v Carigradu na zborovanju svoje stranke pričakuje več deset tisoč privržencev v parku, ki je kakih deset kilometrov oddaljen od Taksima.

Po poročanju BBC je konfederacija sindikatov javnega sektorja KEKS napovedala, da bo v znak protesta zaradi policijskega nasilja v ponedeljek sklical splošno stavko po državi, ki se ji znajo pridružiti tudi drugi sindikati.

Protest v parku in trgu so začeli 31. maja v znak protesta zaradi urbanističnega načrta, ki bi uničil park. Protesti so se zaradi policijskega nasilja nad protestniki razširili v protivladne po vsej državi. V protestih je do petka umrlo pet ljudi, poškodovanih pa jih je bilo okoli 7500.