Svet

Putin predlaga, naj avstrijske enote na Golanski planoti zamenjajo Rusi

STA / J.P.
7. 6. 2013, 15.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Upoštevajoč zahtevno situacijo na Golanski planoti bi lahko zamenjali odhajajoči avstrijski kontingent v regiji, je dejal Putin.

Wikipedia
Čakajoč na prošnjo ZN

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes predlagal, naj ruske mirovne sile zamenjajo avstrijske modre čelade, za katere se je Dunaj odločil, da jih v luči krepitve nasilja umakne z Golanske planote.

Poudaril je, da gre le za predlog in da bi morala uradna prošnja priti s strani ZN. Prav tako bi se morala z zamenjavo strinjati Izrael in Sirija.

"Seveda se bo to zgodilo le, če bodo regionalne sile izrazile interes in če nas za to zaprosi generalni sekretar ZN," Putinove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski voditelj je dodal še, da je pred kratkim od generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona prejel prošnjo za širše sodelovanje Moskve v mirovnih misijah ZN.

Avstrija je v četrtek sporočila, da bo umaknila svoje modre čelade iz misije ZN na Golanski planoti. Dunaj se je za ta korak odločil, ker je stopnja ogroženosti avstrijskih vojakov zaradi spopadov v Siriji postala "nesprejemljiva".

Avstrija je v misiji ZN na Golanu sodelovala od leta 1974, njen kontingent pa je bil eden največjih in je štel okoli 380 vojakov.

Skupaj sicer misija šteje 900 vojakov, poleg avstrijskih pa so v njej še vojaki iz Filipinov, Indije, Maroka in Moldavije.

Sirske vladne sile in uporniki so se v četrtek spopadali za prevzem nadzora nad mejnim prehodom Kuneitra na razmejitveni črti med Izraelom in Sirijo na Golanski planoti. Nadzor nad njim so najprej prevzeli uporniki, nato pa je padel v roke sirskih režimskih sil.

Iz ZN so sporočili, da sta bila v bojih med režimom in uporniki ranjena dva pripadnika misije ZN.