Svet

Cameron z Obamo o reševanju krize v Siriji

STA / S.R.
13. 5. 2013, 07.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama bo danes v Beli hiši gostil britanskega premiera Davida Camerona, govorila pa naj bi predvsem o reševanju krize v Siriji.

Reuters
Britanski premier David Cameron.

Cameron je v petek o Siriji govoril tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in podprl zadnjo ameriško-rusko pobudo za iskanje politične rešitve konflikta.

Cameron je podprl pobudo, ki sta jo prejšnji teden v Moskvi oblikovala ameriški državni sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov, da bosta ZDA in Rusija tako sirski režim kot upornike spodbujali k iskanju politične rešitve konflikta in da bosta organizirali tudi mednarodno mirovno konferenco o Siriji.

Ameriško-rusko pobudo je podprl tudi Cameron in po srečanju s Putinom ocenil, da bi morale Rusija, ZDA in Velika Britanija posredovati pri vzpostavljanju prehodne vlade.

Obama in Cameron naj bi se sicer po napovedih Bele hiše posvetila predvsem dvostranskim odnosom med državama. Kot so poudarili, so "posebni odnosi ZDA z Veliko Britanijo" odločilni za ameriško varnost in blaginjo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik in britanski premier naj bi se posvetila tudi pripravam na vrh sedmih najbolj razvitih držav in Rusije, skupine G8, ki bo prihodnji mesec na Irskem.