Slovenija

Na Planico sta najhitreje pritekla Alič in Stadloberjeva

STA / S.R.
12. 5. 2013, 20.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Planiška letalnica bratov Gorišek je danes doživela zanimivo športno-zabavno prireditev. Potem ko se skakalci večino časa spuščajo po njej navzdol, so danes tekači, med njimi so bili tudi nekateri znani slovenski športniki, poskusili še v obratni smeri.

Red Bull

Za domačo zmago je poskrbel Simon Alič. Alič je v zadnjih 20 metrih pri moških prehitel velikega favorita in lanskega zmagovalca Turka Arslana Ahmeta. Tretji je bil še en Slovenec Matjaž Mikloša. Med dekleti je lansko zmago ubranila avstrijska tekačica na smučeh Teresa Stadlober, druga je bila Slovenka Neja Krišnar, tretja pa domačinka, smučarska tekačica Lea Einfalt.

Na startu zahtevnega gorskega sprinta se je zbralo približno 300 tekačev. Proga v Planici je dolga le 400 metrov, a ima pri tem hud vzpon in kar slabih 200 metrov višinske razlike. Strmina je tako huda, da več kot pol proge tekači premagujejo po vseh štirih.

V moški konkurenci je v kvalifikacijah začelo 260 tekačev, 51 jih je nastopilo v finalu. Potem ko je kazalo, da bo slavil večkratni evropski prvak v gorskih tekih Ahmet, sta ga prva zasledovalca Alič in Mikloša ujela, prvi pa ga je nekaj metrov pred ciljem tudi prehitel in zmagal s časom pet minut in 11 sekund. Lani je Turek za zmago tekel devet sekund hitreje, a je bila tokrat proga bolj spolzka zaradi plohe, ki se je ulila med tekmovanjem.

Štafetnih tekov sta se udeležila tudi kajakaš Peter Kauzer in skakalec Robert Kranjec.