Svet

Severna Koreja zavrnila dialog

STA
26. 4. 2013, 09.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je danes zavrnila poziv Južne Koreje k pogovorom o ponovnem odprtju skupnega industrijskega kompleksa Kaesong, čeprav je Seul posvaril, da bo v primeru zavrnitve moral ostro ukrepati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Uradno predlagamo pogovore med vladama. Če Severna Koreja predlagane pogovore zavrne, bomo morali ostro ukrepati," je v četrtek opozoril tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev Kim Hjung Seok. Pjongjangu je za odgovor dal rok 24 ur.

Kot navaja AFP, gre to grožnjo razumeti v smislu dokončnega odhoda Seula iz tega industrijskega kompleksa, ki se nahaja blizu meje na severnokorejski strani.

Industrijski kompleks Kaesong je zaprt, odkar je Severna Koreja v času napetosti med državama 9. aprila iz kompleksa umaknila svojih 53.000 delavcev, pred tem pa od Seula 3. aprila zahtevala umik njegovih delavcev in mu zaprla dostop do območja. V kompleksu je sicer trenutno še kakih 170 Južnokorejcev.

Severnokorejski nacionalni odbor za obrambo je v današnji izjavi predlog Seula označil za "sleparskega" in poudaril, da bo Pjongjang tisti, "ki bo sprejel končne in odločne pomembne ukrepe", če bo režim v Seulu še naprej poslabševal razmere. Seul je obtožil, da je kriv za zastoj v Kaesongu in poudaril, da bodo ultimativne izjave "samo še pospešile končno uničenje Južne Koreje".

Vlada v Seulu je Pjongjangu že pred tem predlagala pogovore o prihodnosti Kaesonga, a je severnokorejsko vodstvo poziv Južne Koreje zavrnilo in ga označilo za "prazno politično gesto".

Leta 2004 zgrajeni kompleks, v katerem je za 123 južnokorejskih podjetij delalo okoli 53.000 delavcev, je sicer še edini preživeli simbol sodelovanja med Korejama. V preteklosti nobena od strani ni dopustila, da bi politične napetosti pretirano vplivale na delovanje kompleksa, ki je sicer ključen vir deviz za obubožano Severno Korejo.

Do prekinitve delovanja industrijskega kompleksa je prišlo v luči zaostritve krize na Korejskem polotoku, ki je posledica februarskega jedrskega poskusa Severne Koreje in sankcij Varnostnega sveta Združenih narodov proti njej.