Svet

Danes izkop posmrtnih ostankov Pabla Nerude

STA / S.R.
8. 4. 2013, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Čilu bodo danes izkopali posmrtne ostanke pesnika in nobelovca Pabla Nerude.

Reuters
Grobnica Pabla Nerude.

Izkop je del preiskave, ki jo je leta 2011 na podlagi izjave Nerudovega šoferja in pomočnika sprožila čilska komunistična stranka. S preiskavo želijo ugotoviti ali je Neruda leta 1973 umrl zaradi raka ali so ga ubili agenti čilskega diktatorja Augusta Pinocheta.

Levičarski avtor, ki je umrl 12 dni po Pinochetovem državnem udaru, ki je z oblasti odnesel socialističnega predsednika Salvadorja Allendeja, naj bi uradno umrl zaradi raka na prostati, vendar je njegov pomočnik Manuel Araya javno oznanil, da naj bi diktatorjevi agenti pesnika zastrupili v bolnišnici, kjer se je zdravil zaradi bolezni.

Kakor pravi Araya, naj bi Pinochet umor pesnika zaukazal, da bi mu preprečil potovanje v Mehiko, kjer bi lahko vodil opozicijo proti čilskemu diktatorju. Ker je bil visok predstavnik čilske komunistične stranke, so bila Nerudova dela med Pinochetovo vojaško diktaturo, ki se je končala leta 1990, prepovedana.

"Tukaj smo, da bi začeli z odkopom pesnikovih posmrtnih ostankov. Začeli smo s kopanjem in se približujemo krsti," po poročanju francoske tiskovne agencije dejal preiskovalni sodnik Mario Carroza.

Nerudove ostanke naj bi izkopali danes ob osmi uri po lokalnem času, vendar pa so s pripravami v Isli Negri začeli že včeraj.

Nerudov nečak Rodolfo Reyes je ob tem dejal: "Enostavno si želimo izvedeti resnico. Njegova družina si želi izvedeti resnico, ne glede na to, ali je umrl zaradi naravnih vzrokov, ali je bil umorjen."

Poleg Arayevih obtožb je komunistična stranka v zahtevi za preiskavo navedla še izjave prič, ki trdijo, da se je Neruda držal dobro vse do zadnjega dne pred smrtjo. Kot so dodali, naj njegovi simptomi ne bi bili skladni z uradnim poročilom o naprednem stadiju raka.

Araya pa pravi, da je na dan smrti, 23. septembra 1973, od Nerude, ki je bil v bolnišnico sprejet 19. septembra, prejel klic, da je med spanjem dobil sumljivo injekcijo. Naslednji dan bi moral pesnik, ki je Nobelovo nagrado prejel leta 1971, oditi v Mehiko.