Svet

V Jordaniji zaprisegla nova vlada

STA / J.P.
31. 3. 2013, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Jordaniji so prvič oblikovali vlado s sodelovanjem parlamenta.

Wikipedia
Jordanski kralj Abdulah II.

V soboto zvečer je tako zapriseglo 19 članov kabineta; premier ostaja Abdulah Esur, med ministri pa je tudi ženska. Gre za četrto jordansko vlado v manj kot letu dni, iz vrst opozicije pa so se vrstile kritike zaradi njenega "nedemokratičnega" oblikovanja.

Oblikovanje vlade je nov korak jordanskega kralja Abdualha II. pri uvajanju reform, saj tudi v Jordaniji od začetka arabske pomladi pogosto prihaja do množičnih protestov proti monarhični vladavini.

Jordanski kralj je poslancem dal pravico, da so določili premiera in člane vlade "v soglasju" z monarhom. Doslej je namreč kralj sam imenoval premiere in ministre, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub temu pa je malo verjetno, da bo v Jordaniji prišlo do umiritve razmer. Opozicijske skupine so namreč takoj kritizirale dejstvo, da v novi vladi ni niti enega člana političnih strank ali parlamenta, čeprav je Abdulah II. zatrdil, da bo oblikoval "parlamentarno vlado".

"Pomanjkanje poslancev v tej vladi je najočitnejši dokaz za to, da režim ni resen glede reform, ki jih obljublja, prav tako pa je parlament sam neuspešen," je dejal Zaki Bani Ršeid, namestnik vodje jordanske Muslimanske bratovščine. Gre za največjo opozicijsko silo v državi, ki pa v parlamentu ni zastopana, saj je bojkotirala parlamentarne volitve.

Ob zaprisegi je sicer Ensur namignil, da bi lahko v vlado v bližnji prihodnosti vključil kakšnega poslanca, a da bo to odvisno od "uspešnosti in odnosa" poslancev. Največje naloge nove tehnokratske vlade pa bodo po vsej verjetnosti gospodarske reforme in kriza v Siriji, saj se Jordanija spopada s primanjkljajem v višini 1,4 milijarde ameriških dolarjev, v državo pa se je doslej zateklo približno pol milijona beguncev iz Sirije.