Svet

Novi papež zavrnil limuzino

STA/ P.R.
14. 3. 2013, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Z ostalimi kardinali se je domov odpeljal v minibusu.

Reuters

Novi papež Frančišek, ki je znan po svoji skromnosti je po izvolitvi zavrnil vožnjo z limuzino in se je nazaj v svoje domovanje v Vatikanu odpeljal v minibusu z ostalimi kardinali.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je sicer razkril še nekaj podrobnosti o novem papežu.

Frančišek je po izvolitvi večerjal s kardinali in se jim zahvalil za izvolitev. "Naj vam Bog odpusti, kar ste storili," se je ob tem pošalil nekdanji argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio.

Kot je dejal Lombardi, ki je na novinarski konferenci poudarjal skromen življenjski slog papeža, je Frančišek takoj po izvolitvi v sredo zvečer kardinale pozdravil stoje, namesto da bi se usedel na papeški sedež, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko je novi papež dopoldne že molil v papeški baziliki svete Marije Velike v Rimu, se je vrnil v gostišče za duhovnike v središču mesta, kjer je stanoval pred začetkom konklava. "Pripravil je svojo prtljago in plačal račun za sobo, da bi bil dober zgled," je dejal Lombardi, ki je tako kot novi papež jezuit.

V naslednjih dneh bo novi papež prebival v domu svete Marte, kjer je z ostalimi kardinali elektorji bival že v času konklava. V tem času bodo zanj pripravili papeško stanovanje v Apostolski palači. Kot je dejal Lombardi, bodo priprave "zelo preproste".

Frančišku so pri 21 letih odstranili del pljuč, a je kljub temu dobrega zdravja. "Tisti, ki ga poznajo 30 ali 40 let pravijo, da je bil vedno zdrav, zato se to ne zdi ovira," je dejal Lombardi.

Razkril je še, da 76-letni novi poglavar Katoliške cerkve govori šest jezikov - poleg materinščine in italijanščine še nemško, angleško, francosko in portugalsko.

S svojim predhodnikom Benediktom XVI., s katerim je po izvolitvi govoril po telefonu, se sicer v naslednjih dneh še ne bo srečal, je še povedal Lombardi